Obrenovac, 10.12.2018

PETA SEDNICA SKUPŠTINE GO OBRENOVAC


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2017
Budžet za 2018. godinu iznosi milijardu i petsto miliona dinara.

Foto:lokalnenovine.rs
Danas je u Sportsko-kulturnom centru, sa početkom u 09:00 časova, održana peta po redu Sednica Skupštine GO Obrenovac u ovoj godini. Najvažnija stavka poslednje sednice u ovoj godini bila je usvajanje budžeta. Budžet Gradske opštine Obrenovac za 2018. godinu iznosi milijardu i petsto miliona dinara.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković obratio se odbornicima Skupštine, kao i svim građanima Obrenovca i najavio nove projekte, kao i planove rada Javnih preduzeća za 2018. godinu.

"Ponosan sam na činjenicu da je predviđeno samo u 2018. godini potpisanih ugovora za realizaciju na teritoriji naše Gradske opštine od milijardu eura, to je 120 milijardi dinara, to je dva godišnja budžeta Vojvodine, to je za 20 procenata više nego što je juče usvojeni budžet Grada Beograda." - rekao je Čučković.

Govoreći o konkretnim projektima Čučković je rekao da će u 2018 godini biti završen auto put kroz teritoriju GO Obrenovac, od Mislođina do Brovića i regulisane sve saobraćajnice koje su pristupale tom putu, a koje su korišćene za izgradnju tog auto puta. Rekonstrukcija te četiri saobraćajnice, za koje je potpisan ugovor će početi prvog februara. Novom petljom će biti rešen višedecenijski problem direktnog odlaska u Beograd, kao i navoznom konstrukcijom koja će prelaziti preko auto puta i omogućiti da se tim nadvožnjakom može preko novog mosta do Beograda i time trajno rešiti bezbednost u Kovančini.

"Novi most je nešto što smo svi zajedno sanjali i nešto što će biti već u prvoj polovini iduće godine premošćeno, odnosno obale Save i Kolubare će biti premošćene. Započete fabrike kao što su fabrika soje i fabrika eurokrema biće  završene, a biće započeta i izgradnja  nove duplo veće fabrike nego što imamo danas i zato smo stavili u naš budžet, jer je to budžet privatnog investitora, i ako on može da opredeli sredstva za fabriku, mi zaista možemo da opredelimo desetine miliona dinara da obučimo naše ljude da budu spremni, i u znanju stranih jezika i u stručnim veštinama i da mogu da pariraju drugom kandidatu koji možda neće doći sa teritorije naše opštine" - naglasio je Čučković.

Govoreći o poljoprivredi predsednik je naglasio da će se nastaviti sa edukacijom poljoprivrednika, kao i sa pomoći udruženjima poljoprivrednika kao što su mašine za lešnikare, plastenici za one koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, povrtarskom koja nije u okviru onoga što daje grad i sve to se nalazi u ovom budžetu.

Budžetom su predviđena i bespovratna sredstva za privrednike.

"Ono što je važno za nas je i projekat odsumporavanja, jer će preko polovine  tih sredstava ostati direktno u Obrenovcu. Mi ćemo imati nov moderan tržni centar, imaćemo novu bolnicu to su privatne investicije, te privatne investicije treba da prate javne investicije u obliku saobraćajnice, parking mesta i to danas stoji u programima javnih preduzeća. Posebno sam ponosan na to da u ovoj cifri od milijardu eura je u mnogome u to ubačen privatni kapital. Mi smo postali mesto prijemčivo za investicije svih naroda sveta." - rekao je Čučković.

U planovima programa Javnih preduzeća pobrojane su investicije vezane za infrastrukturu, a predsednik se posebno osvrnuo na fascikle u kojima je kako kaže grejanje svih delova Obrenovca koji ga danas nemaju.

JP Toplovod ima zadatak da izvrši nastavak rekonstrukcije svoje mreže i da mreža bude u potpunosti obnovljena, širenje mreže tamo gde je to moguće, projektovanje širenja mreže u Muzičkoj koloniji, izgradnja mreže u naselju Dudovi i završetak projekta Belog Polja.

Javno preduzeće Poslovni prostor dobija novu ulogu u narednoj godini upravitelja stambenim fondom, a prihod ovog preduzeća je obogaćen prihodom od Spa centra koji će biti otvoren polovinom sledeće godine.

Što se tiče JKP"Vodovod i kanalizacija" očekuje se izgradnja kanalizacije na Valjevskom putu, sanacija vodoizvorišta, nabavka mašine za otčepljavanje zagušenja na kanalizaciji. Sa početka proleća očekuje se širenje cevovoda, južnog kraka od naselja Bošnjaci do nadvožnjaka u Grabovcu kako bi se omogućio dovoljan kapacitet vode za sva sela koja danas nemaju vodu, a uz to budžetom je predviđeno i pravljenje projekata za sva sela koja nemaju vodu.

Sledeće godine se obeležava 150 godina obrenovačke crkve i puštanje u bogosluženje verskog objekta u Belom Polju a kao obaveza JP za izgradnju Obrenovca je uređenje saobraćajnice sa dovoljnim brojem parking mesta.

 

Sportsko kulturni centar nastavlja rad na uređenju Akva parka za decu, kao i nastavak projekata "Matursko leto" za mlade, besplatna letovanja i zimovanja za mališane do četvrtog razreda,  mogućnost da se sva deca besplatno bave sportom kroz projekat "EKO DINAR", podrška svim kulturnim manifestacijama.

U oblasti zdravstva biće nastavljeni svi oni projekti koji su već zaživeli, kao i finansiranje programa vantelesne oplodnje, zaposlenje mladih lekara, medicinskih sestara i nastavnika fizičkog.

U planu za 2018 godinu je i izgradnja novog Doma zdravlja, kao i izgradnja fiskulturne sale u Skeli, Prirodnjačkog muzeja u Arboretumu.

Na današnjoj sednici jedna od bitnijih tačaka, izuzev budžeta, bila je i donošenje odluke o osnivanju Saveta za zdravlje, socijalnu i dečju zaštitu na teritoriji Gradske opštine Obrenovac koji će nuditi savete i zaštitu prava pacijenata svih starosnih dobi, ali i raditi na sveukupnom poboljšanju i unapređenju zdravlja žitelja GO Obrenovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE