Obrenovac, 22.11.2019

I ŠEFOVI MORAJU NA ČASOVE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2019.
Na obukama za manje od godinu dana oko 4.000 državnih službenika

Foto:Thinkstock
Za manje od godinu dana od osnivanja Nacionalna akademija za javnu upravu organizovala je više od 200 treninga i “odškolovala” više od 4.000 državnih službenika.

Kako bi unapredili obrazovni sistem nedavno je otvoren javni poziv za akreditaciju predavača i svi zainteresovani mogu da se prijave i podele svoja stručna znanja sa zaposlenima u upravi, otkriva, za “Novosti”, Dražen Maravić,v. d. direktora Nacionalne akademije.

On naglašava da je poziv otvoren za sve, za ljude iz privrede, medija, zaposlene na fakultetima ili u drugim obrazovnim i naučnim institucijama.

- Konkretan cilj Nacionalne akademije je stalni profesionalni razvoj zaposlenih u upravi, dok je opšti cilj podrška reformi javne uprave i stalno obezbeđivanje standarda u radu kako bismo građanima pružili kvalitetnije javne usluge i kako bismo postali deo evropskog administrativnog prostora - kaže Maravić.

On otkriva da su na zahtev kolega iz uprave organizovane i tri obuke u drugim institucijama - za inspektore u Ministarstvu rudarstva i energetike, za policijske službenike iz MUP-a na temu upravnog postupka i zaštite podataka o ličnosti, kao i na temu upravljanja projektima za kolege u katastru. Usvojene su uredbe i pravilnici kojima su uređena akreditacija predavača, evaluacija obuka, evidencija programa stručnog usavršavanja, kao i rad mentora koji uvode pripravnike u posao.

- Obuke su namenjene svim zaposlenima - kaže Maravić. - Rukovodioci bi trebalo da prepoznaju potrebe svojih zaposlenih i da ih upute na usavršavanje, a inicijativa može da dođe i od njih samih. Za neke je obuka obavezna, kada je to propisima predviđeno. Na primer, rukovodioci koji su prvi put postavljeni na neko rukovodeće mesto, od sada će imati obaveznu obuku.

Maravić objašnjava da se kod nas uglavnom na usavršavanje pogrešno gleda kao na korektiv lošeg rada. Ali ambicija Akademije je viša, da ima ne samo korektnu, nego izvrsnu upravu. To može i mora biti naša prednost, da građanima i privredi, uključujući i strane investitore, obezbedimo efikasnu, ljubaznu i stručnu upravu koja rutinski radi u digitalnom okruženju i koja stalno prati potrebe privrede i očekivanja građana.

Sve razvijene države na svetu kontinuirano ulažu ogromna sredstva u profesionalni razvoj svojih uprava. U članicama EU već decenijama postoje centralne trening institucije, a naša je napravljena kroz analizu najbolje evropske prakse.

DOGODINE NOVA ZGRADA

UZ pomoć UNDP-a, pripremljen je projekat rekonstrukcije zgrade koju je Vlada opredelila za novo sedište Akademije, koja bi trebalo da počne sa radom sledeće godine. Dobićemo savremeno opremljen trening centar sa velikim salama i 12 učionica opremljenih i za učenje digitalnih veština.

MREŽA KONTAKATA

Tokom 2018. godine razvijena je mreža 255 kontakt-osoba u svim organima državne uprave. U saradnji sa njima, završena je analiza potreba za obukom zaposlenih u javnoj upravi i na osnovu toga su pripremljeni predlozi programa za stručno usavršavanje za Vladu. Oni se odnose na pripravnike, rukovodioce, kao i za kontinuirano usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE