Obrenovac, 20.01.2022

SRBIJA EKONOMSKA SILA!


Izvor: Tanjug/Alo.rs/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2021.
Pogledajte koliki je realni skok BDP-a naše zemlje

Foto:Shutterstock


Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromese─Źje za 1,3 procenta.

Bruto doma─çi proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 posto u odnosu na isti period 2020, objavio je danas Republi─Źki zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromese─Źje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabele┼żen zna─Źajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobra─çaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od ─Źak 33,3 posto.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stru─Źnih, nau─Źnih, inovacionih i tehni─Źkih delatnosti i administrativnih i pomo─çnih uslu┼żnih delatnosti sa 30,9 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u periodu april-jun je zabele┼żen realnan me─Ĺugodišnji rast izdataka za finalnu potrošnju doma─çinstava za 17,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pru┼żaju usluge doma─çinstvima (NPID) za 4,9 procenata, bruto investicija u osnovna sredstva za 22,5 posto, izvoza robe i usluga za 36,5 i uvoza robe i usluga sa 42,9 procenata.

Realni pad zabele┼żen je kod rashoda za finalnu potrošnju dr┼żave za 3,8 posto, navodi se u saopštenju RZS-a.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE