Obrenovac, 22.02.2019

Održana konstitutivna sednica Saveta za zdravlje, socijalnu i dečiju zaštitu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Formiranje Saveta još jedan put do adekvatne brige o deci i mladima...

Foto:@Cuckovicm
Konstitutivna sednica Saveta za zdravlje, socijalnu i dečiju zaštitu održana je danas u prostorijama Gradske opštine Obrenovac. Svim članovima Saveta ovom prilikom obratio se predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković, a zatim ih upoznao sa nadležnostima i razlozima za osnivanje.

Čučković smatra svi infrastrukturni i razvojni radovi nemaju smisla ako je mlada populacija ta koja se okreće aktivnostima koje nisu adekvatne i poželjne.

"Siguran sam da ćete u vašem mandatu od nekoliko godina napraviti prelomni uticaj da se poboljša stanje u našem društvu. Konkretno sam mislio da Savet vodi računa o svakom mališanu, od samog rođenja do punoletstva. Primetio sam da postoji problem pri samom rođenju, da pojedini neodgovorni roditelji ne uzimaju dokumenta nepohodna za prijavu deteta. Želim da upalimo crveni alarm ako se takve porodice pojave. Druga kategorija o kojoj treba da vodimo računa su odojčad koja se ne vakcinišu redovno ili kod kojih je primećena neka druga vrsta zanemarivanja ili nebrige", istakao je Čučković i dodao da u svakom trenutku hoće da zna koje dete dolazi neuredno, neuhranjeno, koje je oskudno odeveno ili koje ima neku vrstu zanemarivanja ili teškog materijalnog stanja.

Čučković navodi da će nadležne institucije tako moći da steknu jasnu sliku koga i na koji način Gradska opština Obrenovac može da podrži kroz niz različitih programa socijalne zaštite i podrške.

On je naglasio da se kod dece sada javljaju zloupotreba alkohola, duvana, narkotika, ali i nasilničko ponašanje i kockanje. Čučković je poslao jasnu poruku rekavši da su to veliki problemi koje treba što pre iskoreniti.

"Cilj nam je da u našoj okolini bude što manje problema i ubeđen sam da da ćemo vašim predanim i odgovornim radom uspeti da sasečemo probleme u korenu i pokušati da stvorimo u svakoj instituciji kristalniju sliku gde smo danas", zaključio je Čučković i članovima Saveta poželeo sreću u budućem radu.

Vera Đorđević, predsednica aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, zahvalila se Gradskoj opštini Obrenovac što i na ovaj način pokazuje koliko brine o deci i omladini. Ona je ponosna na sve projekte koje opština realizuje, a među kojima su besplatni klimatski oporavak za mališane od prvog do četvrtog razreda, ali i besplatno bavljenje sportom za decu od 10 do 18 godina.

Olga Mirosavljević, predsednica Saveta, rekla je da je taj Savet osnovan na sednici skupštine Gradske opštine Obrenovac sa ciljem ostvarivanja društvene brige o građanima i deci i da ga čini tim stručnjaka iz različitih oblasti.
Ona je objasnila da Savet čine predstavnici škola, predškolske ustanove, Centra za socijalni rad, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, policije, Doma zdravlja Obrenovac, Gradskog zavoda za javno zdravlje i Gradske opštine Obrenovac. Svi su, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i drugim propisima kojima se uređuje tajnost podataka, obavezni da čuvaju sve podatke koje saznaju u obavljanju svojih dužnosti kao članovi Saveta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE