Obrenovac, 21.01.2019

ŠTA SE SVE NUDI OD SEZONSKIH POSLOVA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2018.
Srbi će ovog leta brati maline i konobarisati!

Foto:Shutterstock
Umesto na more, mnogi od nas će ovog leta potražiti sezonske poslove kako bi popunili kućne budžete. Od konobarisanja na Hrvatskom i Crnogorskom primorju do branja voća u zemlji…

Pored toga, na raznim sajtovima za zapošljavanje nude se i poslovi održavanja domaćinstava, deklarisanja robe, moleraja i zidanja, a zanimljivo je i to da se na sezonske poslove javljaju se i osamnaestogodišnjaci. Kako iz zadruga kažu, oni se najviše interesuju za branje malina koje može da donese oko 400 evra za tri nedelje.

"Ako mogu da usklade sa školom, dobrodošli su. Bliži se berba u okolini Beograda gde se radi osam sati, a dnevnica je 20 evra", kaže Ljubomir Vidović, direktor Studentsko-omladinske zadruge „Tragač“.

Rad u poljoprivredi je u Srbiji osnovni sezonski posao, međutim, tu i dalje prednjači rad na crno. Kako navode iz NALED-a, prošle godine je od 70.000 sezonaca bilo prijavljeno samo njih 3.500, a ovu brojku mogao bi da promeni nov zakon.

"Trebalo bi da bude usvojen ove godine, ali ne znamo koliko će procedura trajati. Najveća promena se odnosi na prijavu i odjavu radnika. Poslodavcima je bilo skupo da nekog angažuju na nekoliko dana i dešavalo se da sezonci rade na crno", kaže Ivan Radak iz NALED-a i dodaje da će Srbija preuzeti model iz Mađarske, gde se sezonci prijavljuju elektronski.

"Kod nas će to biti preko portala Poreske uprave, gde poslodavac za svaki dan može da prijavi sezonskog radnika", kaže on.

I Grčka je omiljena destinacija srpskih sezonskih radnika, ali veliki broj naših sugrađana radi na crno.

Na recepciji nekih hotela rade bez slobodnih dana za 1.200 do 1.500 evra mesečno. U kafićima je dnevnica 30 evra, plus bakšiš i smeštaj. Za čišćenje ide šest evra na sat, a oni koji na crno nađu da čiste luks stanove ili zgrade, mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra.

Sezonski rad za turističke agencije

Turističke agencije iz Srbije smislile su način kako da uposle sezonca, a da svima bude dobro. Reč je o poslu predstavnika agencije na destinacijama.

"Radnici moraju da prođu konkurs i obuku nakon čega dobijaju vizu. Njihov posao je da u predstavništvima dočekuju goste, raspoređuju ih u smeštaj i da budu tu za svaku vrstu pomoći. Plata je fiksna i malo veća od prosečne beogradske plate. Odu u aprilu pre prvih tura kako bi upoznali destinaciju i lokalno stanovništvo, a vraćaju se u oktobru", rekla je Aleksandra Knežević, direktor i vlasnik turističke agencije „Turist trejd“.

SRBIJA - branje malina, borovnica, jagoda, jabuka plaća se od 1.500 do 2.500 dinara, a za borovnice i do 4.000

HRVATSKA - konobari od 600 do 800 evra plus bakšiš, a kuvari oko 2.000 evra mesečno. Spasioci na plažama od 500 do 600 evra

CRNA GORA - konobari od 400 do 600 evra, sobarice najmanje 400 evra mesečno

GRČKA - konobari 30 evra dnevnica plus bakšiš, čišćenje apartmana i stanova šest evra na sat

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE