Obrenovac, 24.08.2019

SJAJNO


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2017.
Ako imate ─Źamac mo┼żete da zara─Ĺujete vi┼íe od 1.000.000 dinara godi┼ínje

Foto:Profimedia


´╗┐

Mre┼ża, motorni ─Źamac, licenca i dozvola, potrebni su vam da bi ste se bavili privrednim ribolovom, a u zavisnosti gde lovite godišnje mo┼żete da zaradite od 800.000 do 1,2 miliona dinara.

Potreba za ribarima i njihovim ulovom itekako postoji, a riba naro─Źito ima tra┼żnju kad je vreme posta.

Ukupna proizvodnja i ulov ribe u Srbiji 2016. godine dostigla je 8.943 tona, od ─Źega je dve tre─çine proizvodnja ribe u ribnjacima. Tre─çina je ulov profesionalnih i rekreativnih ribara. Srbija je, me─Ĺutim veliki uvoznik ribe i prera─Ĺevina. Prošle godine uvezeno je 34.918 tona za 89,24 miliona dolara, što samo ukazuje da posla za ovu delatnost itekako ima.

U Srbiji se privredni ribolov, obavlja na tri reke - Savi, Dunavu i Tisi, a najviše se love som, smu─Ĺ, ke─Źiga, šaran i bela riba. Ovaj posao zbog vremenskih prilika (hladno─ça, sneg, kiša, jak vetar) godišnje traje od 200 dana, a na podru─Źju ─Éerdapa i nešto manje 160. Me─Ĺutim, da bi se bavili privrednim ribolovom neophodan je i po─Źetni kapital i to minimum 600.000 dinara.

- Potrebna je licenca koja se dobija od ministarstva zaštite ┼żivotne sredine za obavljanje privrednog ribolova, koja košta oko tri hiljade dinara. Da biste dobili licencu, neophodno je znanje iz poznavanja riba i zakona. Tako─Ĺe morate da imate polo┼żeno za upravljanje ─Źamcem, kao i da imate ─Źamac registrovan na vas i to za namenu privredni ribolov - objašnjava Dragoljub Risti─ç, predsednik Asocijacije alasa Srbije.

─îamac, motor, dozvola...

Predo─Źeno u novac, pristojan ─Źamac kako objašnjava naš sagovornik košta oko hiljadu evra, motor (osam konja) je nešto skuplji, oko hiljadu i po. Godišnje se pla─ça registracija za ─Źamac 14.000 dinara. Tako─Ĺe potrebno je imati i dozvolu za privredni ribolov, koju izdaje javno preduze─çe ili savez koji gazduju odre─Ĺenim ribarskim podru─Źjem.

- Privredni ribolov je dozvoljen samo na Savi, Dunavu i Tisi, dok je na ostalim rekama on zabranjen. Ribarska podru─Źja su podeljena, a dozvola se pla─ça onome ko gazduje odre─Ĺenim delom reke - "Srbijašume", "Riverprotekt", Nacionalni park ─Éerdap, "Vojvodinašume", Ribolova─Źki savez Vojvodine, "Vojvodinavode", Rezervati prirode "Zrenjanin". U zavisnosti gde se obavlja ribolov, godišnje za dozvolu je potrebno izdvojiti od 70.000 do 140.000 dinara - isti─Źe Risti─ç.

Zarada od 800.000 do 1,2 miliona dinara

Zarada privrednog ribara kre─çe se od 800.000 do 1,2 miliona dinara godišnje, dok su troškovi od 400.000 dinara (gorivo, amortizacija, dozvole…). Dobra vest je da je nedavno za ─Źetvrtinu smanjen paušal za ovu delatnost i to na inicijativu Asocijacije alasa Srbije koje je ─Źlan Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije.

- Poreska osnovica za paušalno oporezivanje privrednih ribara smanjena je sa 75 na 50 procenata, ─Źime su znatno umanjeni i troškovi poslovanja u ovoj privrednoj grani. Prema ranijoj uredbi mese─Źni troškovi privrednih ribara za paušal iznosili su i do 28.000 hiljada, a sada u proseku su 20.000 dinara. Na inicijativu PKS delatnost ribolova je iz 3. grupe paušalnog oporezivanja preba─Źena u 2. ni┼żu grupu - ka┼że Mirjana Miš─Źevi─ç, savetnik u Udru┼żenju za sto─Źarsku proizvodnju i preradu sto─Źarskih proizvoda PKS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE