Obrenovac, 19.09.2019

Rekonstrukcija odeljenja OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zvečkoj


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2017
Ministar prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktorka Jedinice za upravljanje projektima Vesna Vandić potpisali Sporazum o saradnji na realizaciji Programa modernizacije škola

Foto:lokalnenovine.rs
 Potpisivanje ugovora o rekonstrukciji izdvojenog odeljenja OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zvečkoj, ali i izgradnji fiskulturne sale, bilo je razlog današnje posete minista prosvete Mladena Šarčevića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Velika investicija vredna 1 330 000 evra počinje sa realizacijom krajem godine, a mališani ove Mesne zajednice dobiće potpuno nov rekonstruisani objekat i salu koja će im omogućiti da se bave sportskim aktivnostima. Veliki broj građana se danas zahvalio predsedniku GO Obrenovac Miroslavu Čučkoviču, ministru Šarčeviću i gradonačelniku Siniši Malom, zbog toga što će deca ovog naselja odrastati i učiti u znatno boljim uslovima.

„Stalno naglašavamo da je neophodno deci sa perifernih delova grada pružiti uslove koji su pruženi deci u centru grada. Trenutno se radi preko 60 fiskulturnih sala, a jedna će ukrasiti i izdvojeno odeljenje OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zvečkoj. U planu je rekonstrukcija modela grejanja za ovu školu, stari i dotrajali deo biće kompletno rekonstruisan, dograđuje se učenički i kancelarijski deo, ali i cela sala. Kada se završe svi procesi nabavke, krajem godine se može očekivati početak radova. Ovo je velika investicija, radi se o sredstvima u iznosu od 1 330 000 evra. Ta cifra obuhvata kompletnu rekonstrukciju, izgradnju sale, svlačionica, sređivanje dvorišta. U ovom slučaju, radi se o potpuno novoj sredini,“ izjavio je ministar Mladen Šarčević i dodao da je pored reformi obrazovnog sistema, veoma bitno da se brine i objektima u kojima đaci provode veći deo dana.
Obnova odeljenja u Zvečkoj je samo još jedan dokaz da grad Beograd brine o svojim opštinama, osnovcima i srednjoškolcima, kao i uslovima koji su neophodni za kvalitetno izvođenje nastave.
„Ovo je veoma važan sporazum za grad Beograd. Zajedno sa Vladom Republike Srbije radimo na tome da svaku osnovnu, svaku srednju školu adaptiramo tako da okruženje u kom naša deca uče bilo što bolje i što lepše. Prošle godine smo uložili preko 230 miliona dinara u razne adaptacije, sanacije, unapređenja osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda. Želim da zahvalim Vladi Republike Srbije i ministru Šarčeviću što pri unapređenju nastave i školskih objekata, prevashodno razmišljaju i o Beogradu. Zahvalio bih se i predsedniku Gradske opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću, ali i građanima koji su danas sa nama, koji su svojim dolaskom pokazali koliko je ova rekonstrukcija važna i koliko će koristiti osnovcima u budućnosti. I prošle godine smo u Poljanama otvorili jedan novi objekat osnovne škole, kao i novu fiskulturnu salu. To su stvari koje radimo sa zadovoljstvom, kako bi naša deca imala adekvatno okruženje u kom odrastaju i uče,“ rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji.
Predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio se ministru i gradonačelniku na ovom projektu, koji predstavlja veliki korak kako za meštane Zvečke, tako i za grad Obrenovac.
„Danas je veliki dan za naselje Zvečka i za grad Obrenovac. Želim u ime svih građana da se zahvalim ministru prosvete gospodinu Mladenu Šarčeviću i gradonačelniku Beograda gospodinu Siniši Malom, što su danas sa nama i što su, kao potpisnici ovog sporazuma, garant da će i ovo naselje dobiti novu školu. Mi smo 19. januara ove godine imali prvi sastanak kao predsednici opština sa ministrom prosvete i ja sam tada rekao da sam oduševljen time kako se on sprema da izvrši reforme, što u sektoru sistema obrazovanja, što u infrastrukturi. Tada sam simbolično izjavio da je on naš „buldožer reformi“ u celoj Vladi i suštinski on pokreće ovaj pravi buldožer koji će izgraditi novu školu i fiskulturnu salu. Mi u četiri škole nismo imali sale. Za salu u „Prvoj obrenovačkoj“ osnovnoj školi je opština izdvojila sredstva, da bi posle toga Skupština grada finansirala izgradnju sale u Grabovcu. Zvečka je treće mesto bez fiskulturne sale, za koju će se pobrinuti Ministarstvo prosvete, dok je za sledeću godinu predviđena OŠ „Nikola Tesla“ u Skeli. Polovinu sredstava će obezbediti Gradska opština Obrenovac, a druga polovina ide iz kapitalnog budžeta grada Beograda,“ objasnio je predsednik Čučković.
 
Ovaj zahvat predstavlja veliki događaj za Mesnu zajednicu Zvečka, što je potvrđeno i od strane meštana zadovoljnih realizacijom.
„Zaista veliki dan za Mesnu zajednicu Zvečka. Zahvaljujem se ministru prosvete, gradonačelniku, našem predsedniku opštine i kompletnom opštinskom veću. Ja sam, kao predsednik Mesne zajednice, prezadovoljan zato što se realizuje sve ono što nam je i obećano. Naselje Zvečka broji preko 7 200 stanovnika i mislim da smo jedina Mesna zajednica koja ima nastavu i pre i posle podne. Ove godine ćemo imati jedno odeljenje više, što znači da će ta fiskulturna sala biti od velike koristi našim đacima,“ naveo je predsednik Mesne zajednice Zvečka Petar Lalić.
Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ je ovu investiciju čekala duži vremenski period, a ona će sada biti realizovana na radost i zadovoljstvo svih đaka i njihovih roditelja.
„U svoje lično ime i u ime kolektiva škole „Jovan Jovanović Zmaj“ izražavam veliko zadovoljstvo. Danas je za nas, ali i za decu i njihove roditelje veoma važan datum. Godinama smo čekali ovu rekonstrukciju i izgradnju sale. Mnogo dece iz Zvečke dolazi u našu matičnu školu, a to je razlog više za obnovu ovog objekta. Učenicima će biti omogućeno i da se bave sportom, što je od velikog značaja i na šta se danas obraća posebna pažnja,“ reči su Vere Đorđević, direktorke škole.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE