Obrenovac, 25.05.2020

Koliko košta opremanje đaka za školu?


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2017.
Polako se približava 1.septembar, a glavna tema ovih dana su nabavka udžbenika i opremanje đaka za školu
Bliži se početak nove školske godine. Nabavka školskog pribora i udžbenika je trenutno najveća preokupacija školaraca i njihovih roditelja, a iz kućnog budžeta treba izdvojiti veliki deo sredstava za najneophodnije troškove opremanja jednog ili više djaka.

Prva stavka na spisku za kupovinu jesu udžbenici. Prema cenovniku jednog izdavača, za knjige je potrebno izdvojiti od 6.000, koliko je komplet za prvake, do skoro 13.000 dinara za petake. Iz mnogih predmeta đaci moraju imati i dodatni materijal, koji košta i do nekoliko hiljada dinara. Samo za geografski atlas neophodno je izdvojiti između 600 i 900 dinara, a neki nastavnici zahtevaju i zbirke sa dodatnim zadacima koje po predmetu koštaju od 250 do 700 dinara. U pojedinim školama obavezni su i rečnici stranih jezika, melodika, ali i razne tablice...

Oni koji se odluče da kupe polovne knjige mogu uštedeti i do pedeset odsto cene po kompletu. Korišćeni udžbenici prodaju se na ulici, preko interneta, u nekim knjižarama, a organizuju se i mini-sajmovi gde đaci mogu da ih prodaju i pazare.

Sledeći korak predstavlja kupovina ranca, koji mnogim roditeljima zadaje glavobolju sudeći da cene idu i do vrtoglavih 12.000 dinara. Kako će dete u njemu nositi i do pet kilograma, oni se uglavnom opredeljuju za kvalitetniji, koji će trajati više godina.

Na kraju se biraju olovke i gumice, pernice, kao i oprema za muzičko i likovno koje deca posebno vole. Cene su možda na oko sitnica, ali, kako roditelji kažu – „malo po malo, nakupi se’’ pa je za ove sitnice neophodno izdvojiti od oko 2.300 do skoro 6.000 dinara.

Kada se završi sa spiskom knjiga, ranca i neophodnog pribora, roditelji prelaze na novi koji čine patike, farmerke, duksevi...

Cene odeće i obuće variraju u zavisnosti od brenda i kvaliteta, pola deteta, ali i vremena kada se kupuje - oni koji iskoriste sniženja, proći će znatno jeftinije. Dve majice, pantalone, džemper i platnene patike na popustu se mogu naći već za 3.400, dok će oni koji kupuju stvari iz nove kolekcije morati da izdvoje i do tri, četiri puta više.

Kada se sve sabere, dolazimo do minimalnih 15.500 dinara, koji će retko kojem roditelju biti dovoljni za sve troškove, do skoro 57.000 dinara. Koliko god škola značila finansijska ulaganja i sate i sate provedene učeći ipak je to najlepše životno doba. Zato dragi školarci i roditelji, uspešna vam i ova školska godina, neka bude puna petica!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE