Obrenovac, 03.07.2020

SKANDALOZNO


Izvor: Alo.rs/E. A.,Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2020.
Apeluju da se peru ruke, a škole bez najosnovnijih stvari

Foto:Alo/Dejan Briza


Jedna od osnovnih preventivnih mera za sprečavanje širenja zaraze jeste pojačana higijena ruku. Iako lekari i nadležni upravo o tome govore na sva usta, đaci u Srbiji teško da će sprovoditi, budući da u mnogim školama ne pamte kad su videli sapun. 

Marija J. (40), čija deca idu u jednu novobeogradsku osmoletku, kaže da ne pamte da su sapunom u školi ikada oprali ruke.

- Sapuna nikada nije bilo u školi i, pravo da vam kažem, ne znam kako oni misle da se sprovode osnovne mere prevencije ako deca nemaju čime da operu ruke. Ej, u 21. veku nema sapuna! Ne zaboravite da je školski kolektiv jedan od najvećih, a u takvim je širenje bilo kakve zaraze najbrže. Da nekome ne pada na pamet da nabavi sapun, to je najblaže rečeno skandalozno - ističe Marija.

Ako nema sapuna, pravac u inspekciju

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi za „Alo!“ da su lokalne samouprave u obavezi da obezbede novac za materijalne troškove škola, kao i da su direktori ti koji treba da vode računa da škola uvek bude snabdevena svim što joj je potrebno. Roditelji čija deca idu u školu u kojoj nema sredstava za ličnu higijenu o tome bez odlaganja treba da obaveste prosvetnu inspekciju.

S druge strane, u voždovačkoj školi u koju idu obe ćerke Danijele Š. sapuna ima, ali samo ako i kada ih roditelji kupe.         

- Deca ne bi prala ruke sapunom da nema roditelja koji ih kupuju. Naravno da sve mame i tate to ne rade, prosto nisu svi ljudi odgovorni, što znači da ga više nema nego što ga ima. Pretpostavljam da je obaveza škole da nabavi osnovna higijenska sredstva, ali to škola iz nekog razloga ne radi, pa je nama, roditeljima, preporučeno da ih kupujemo bar jednom mesečno - navodi Danijela.

 Osim u osnovnim školama sapuna nema ni u većini srednjih škola. 

- I u ogromnom broju srednjih škola u đačkim toaletima nema sapuna. Nije mi jasno da neko dozvoli da đaci nemaju čime da operu ruke. 

Direktori škola moraju da se pobrinu da u svakom trenutku ima dovoljno svih sredstava za higijenu. Zato apelujem da se u najkraćem roku nabave i sapuni, i ubrusi, i toalet-papir. To su najosnovnije stvari, a nedopustivo je da ih nema u 21. veku - ističe Milorad Antić, predsednik iz Foruma srednjih stručnih škola. 

Samo što kasnije…

- Svi respiratorni virusi tokom marta i početkom aprila prelaze na Južnu hemisferu, ništa neće biti drugačije ni sa ovim. Kod nas je dobro što kasnije da dođe ako već dolazi, jer očigledno da ima toliku snagu da će se priključiti ovde, ali izgubiće puno od one sposobnosti prenošenja koju je imao kad je krenuo iz Kine. Međutim, nije nemoguće ni da nas mimoiđe - navodi epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolozi ističu da higijena u školama uvek treba da bude pojačana.

- Sapun i papirni ubrusi su najbolji za škole. Može da se koristi i tečni sapun, ali treba pravilno menjati i prati posudu u kojoj stoji da se ne bi javile bakterije - navodi za „Alo!“ epidemiolog Predrag Kon.

Kad je reč o koronavirusu, Kon navodi da nekontrolisanom strahu mesta nema.

- Nekontrolisani, iracionalni strah zaista nije potreban, treba da se adaptiramo na realan rizik, koji svakako postoji i ne može da se isključi… Činjenica je da u spoljnim uslovima može da opstane i ovaj novi koronavirus, zato je veoma važno prati ruke, a takođe bitna je i higijena prostorija jer na čistim površinama on ne može da opstane više od nekoliko sati - ističe Kon.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE