Obrenovac, 29.05.2020

ŠKOLE I FAKULTETI REŠENI


Izvor: Beta,N1,Alo.rs/TanjugLokalne novine | Obrenovac, 29.04.2020.
Šarčević: Kraj nastave u školama 31. maja, na fakultetima oko 15.

Foto:freeimages.com


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će nastava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji biti završena 31. maja. Studenti će u domove moći da se vrate od sredine maja, kazao je ministar.

On je za Prvu televiziju rekao da će predavanja na fakultetima biti završena oko 15. maja, a nastava za maturante oko 25. maja.

"Od 1. juna možemo pojedinačno i u malim grupama da završavamo neke poslove, tada imamo završne i prijemne ispite", rekao je ministar.

U izjavi za Tanjug on je kazao da će studenti od polovine maja moći da se vrate u studentske domove. Dodao je da su objekti dezinfikovani i spremni za prijem.

ZAGREVAJTE STOLICE! Određen termin prijemnih ispita za fakultete!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarcević izjavio je da su prijemni ispiti za fakultete planirani za 22. jun, a da veliki maturanti imaju obavezu da odbrane maturske radove sredinom juna.

"Ono što će biti drugačije za upis na fakultete jeste da je mnogo više budžetskih mesta nego što ih studenata upiše. Napravili smo analizu upisa poslednje tri godine. Dali smo predlog da se preusmere budžetska mesta na nešto što je aktuelnije", rekao je Šarčević.

"Mali maturanti će imati sve modele koji su bili na prethodnim maturama, uživo naravno. Na probnim testovima su bila sva pitanja zatvorenog tipa, da im olakšamo malo. Početkom juna ćemo ih pozivati da vide kako se popunjavanju formulari, kako izgledaju otprilike otvorena pitanja", rekao je Šarčević za B92.

Ministar je ocenio da je obrazovni sistem spreman za povratak dece u škole, ali je istakao da je bitna spremnost roditelja.

On je kazao da postoji potreba da se određeni delovi obrazovnog sistema uključe u proces rada zbog dece čiji roditelji moraju da rade.

"Da neko ne bi vodio decu kod dede i babe ili nema para da plati za čuvanje deteta, moramo napraviti tu vrstu dogovora i sa time su se složili epidemiolozi", rekao je Šarčević i ponovio da se od 11. maja otvaraju predškolske ustanove.

Najavio da će javnosti u četvrtak izneti detalje u vezi sa otvaranjem vrtića, kao što je njihovo radno vreme, ko sme da dovodi i odvodi dete...navodeći da se na posao vraćaju skoro svi vaspitaci.

Ministar je istakao da je preporuka struke da deca ne moraju da nose zaštitnu opremu.

"Mi ćemo da obezbedimo opremu i napravićemo pet velikih punktova za sve ustanove", rekao je on.

Naglasio da će insistirati na odgovornosti direktora.

"U smislu da je on glavni dežurni i da svi procesi počinju i završavaju kod njega. On je taj koji ima autoritet da kaže učitelju, đaku, roditelju, čistačici ''izvini ti to, ti radiš ovo''. Ja ću to strašno kontrolisati. U zakonu stoji da ja njih mogu da smenim", rekao je Šarčević.

Govoreći o prelasku na elektronsku upravu, Šarčević smatra da ne treba porediti Srbiju sa Skandinavijom, Korejom, Singapurom i zemljama koje su daleko odmakle u tom procesu, ali je istakao da naša zemlja može da se poredi sa Vijetnamom, koji je šesti na PISA testu i sa zemljama koje su napravile veliki napredak, kao Poljska.

"To su velike i celokupne reforme, one nisu parcijalne. Mi smo uspeli da dobijemo oko 30 miliona evra za obuku nastavnika. Mi smo 50.000 nastavnika obučili za nove metodologije nastave", rekao je Šarčević.

Napomenuo je da je nastava na daljinu tek bila planirana u strategiji, a da smo je već sada radili "na uzorku cele države".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE