Obrenovac, 22.02.2020

SKIDANJE TABLICA POČINJE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2018.
Motociklisti ipak NE mogu da registruju vozilo na kraće od godinu dana?

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su počele da se primenjuju 3. aprila, vlasnici motocikala su bili srećni jer su najzad dočekali ono za šta se dugo bore, a to je da mogu svoje dvotočkaše da registruju na pola godine pa čak i kraće.

Međutim, sve je češći slučaj da vozači nakon uspešne periodične registracije, od MUP-a i agencije preko koje su registrovali dvotočkaša, dobiju obaveštenje da će im registracija biti poništena ako ne donesu još novca.

Kako piše Magazin SAT, među prvima se u ovoj situaciji našao Ivan Gojković iz Valjeva, kome su 21. maja u Policijskoj upravi objasnili da je sve takse greškom platio upola manje nego što to propisuje zakon, i da u roku od 15 dana mora da doplati ostatak novca.

"Kada sam ih pitao kako je moguće da sam prošao tehnički pregled i uspešno registrovao svoj motor na šest meseci, dobio tablice, saobraćajnu dozvolu i registarsku nalepnicu, i da tada niko nije rekao da sam uplatio manje nego što je potrebno, oni su mi odgovorili da se zbog slobodnog tumačenja Policijske uprave Valjevo, a bez prethodne konsultacije sa MUP-om u Beogradu desilo da se troškovi srazmerno umanje u odnosu na dužinu perioda registracije. Objasnili su mi da to nije po zakonu i novim uredbama, a na moje pitanje, ko je za to kriv - oni ili ja, rečeno mi je da sam ja kriv jer sam zplatio manji iznos. Kako ja mogu da znam na koji način će oni da naplaćuju takse", zbunjeno objašnjava Ivan Gojković, koji je platio ono što mu je bilo rečeno da plati.

NEUPUĆENOST POLICIJSKIH UPRAVA

Odmah nakon što su nove uredbe stupile na snagu, bilo je navedeno da će motocikli ubuduće moći da se registruju na period kraći od godinu dana, ali da će morati da plate pun iznos komunalne takse i poreza na upotrebnu vrednost vozila, kao da će voziti tokom cele godine. Jedina pogodnost je jeftinija polisa osiguranja umanjena za 40 posto kada su u pitanju registracije na pet ili šest meseci.

Zakon je tu poprilično jasan, ali se postavlja pitanje kako i zašto ga se ne pridržavaju svi? Magazin SAT odgovor od MUP-a nije dobio.

VLASNICI PLAĆAJU TUĐE GREŠKE

Zbog čega god da je problem nastao, najviše tereta nose vlasnici vozila. Rok za "doplatu" dugovanja je 15 dana, a nakon toga će im se skidati tablice.

U pojedinim opštinama više čak nije moguće registrovati dvotočkaše na manje od godinu dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE