Obrenovac, 21.09.2019

I ove godine aktivna škola roditeljstva u Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2017.
Patronažna služba Doma zdravlja u Obrenovcu i ove godine izlazi u susret budućim roditeljima

Foto:Printscreen
Škola roditeljstva aktivna je duži vremenski period u našem gradu, a predavanja se održavaju svakog četvrtka od 17 do 18 časova.

"U školi učestvuje ceo tim - lekar pedijatar, lekar ginekolog, stomatolog, nutricionista, patronažna sestra. Ceo ciklus predavanja traje osam puta. Toliko je dovoljno da se dođe i da se odslušaju sva predavanja. Neko može doći i više puta ako želi. Uvek su drugi predavači i interesantne teme. Dolaze i žene koje imaju drugo ili treće dete, a i one koje rađaju prvo. Tako dolazi do interakcije i razmene iskustava, " kaže glavna sestra patronaže Anđelka Belić.

Prvi koraci nakon porođaja su prilično nepoznati polaznicima, a razgovor sa stručnim licima otklanja sve dileme i strahove.

"Dojenje, kao najkompletnija hrana u prvih šest meseci, pruža optimalan i psihički i fizički razvoj bebe. Ja preporučujem i do godinu dana, a ukoliko to nije moguće, postoje adaptirana mleka kao zamena. Obično pričamo majkama kako da uspostave normalnu laktaciju, kako da se ona održi, o načinu na koji se hrani beba, " navodi pedijatar Gordana Ilin.

Konstruktivna predavanja su od velikog značaja za trudnice, jer ih upute u prvi period koji sledi nakon bebinog dolaska kući.

"Vrlo često ih predavanja smire, jer su one uplašene. Pored značaja majčinog mleka i dojenja uopšte, jednostavno saznaju sve o onome što ih čeka. Život se menja za 180 stepeni i ja se trudim da ih smirim, kako bih na neki način olakšala sve od trenutka kada beba dođe kući, " dodaje Ilin.

U odrastanju deteta, a posebno u prvim danima njegovog života, neophodne su figure oba roditelja, pa se savetuje da i očevi budu prisutni na ovim korisnim predavanjima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE