´╗┐ OGROMAN SKOK NA VA┼ŻNOJ NAU─îNOJ LISTI

Obrenovac, 19.08.2018

OGROMAN SKOK NA VA┼ŻNOJ NAU─îNOJ LISTI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2018.
Uz Beogradski jo┼í tri srpska univerziteta na presti┼żnoj ┼áangajskoj listi

Foto:WIKIPEDIA


´╗┐

Na Šangajskoj listi po u┼żim nau─Źnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 27 oblasti, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada je rangiran u 18 oblasti.

Najstariji univerzitet u Srbiji visoko je ocenjen u okviru polja prirodno-matemati─Źkih nauka, zatim tehni─Źkih nauka, bionauka, medicinskih nauka, društvenih nauka.

Najbolje je rangiran u prehrambenoj tehnologiji (Nauka o hrani i tehnologija hrane) gde se nalazi na visokom 43. mestu, zatim Rudarstvu i in┼żenjerstvu minerala gde se nalazi od 76. do 100. mesta u svetu, dok je u oblasti metalurško in┼żenjerstvo od 101. do 150. mesta.

U okviru prirodno matemati─Źkih nauka u oblasti matematike rangiran je izme─Ĺu 201. i 300. mesta u svetu, iz fizike izme─Ĺu 150. i 200. mesta, hemije 301. i 400. mesta u svetu.

Osim Univerziteta u Beogradu na presti┼żnoj Šangajskoj listi po nau─Źnim oblastima našla su se još tri univerziteta iz Srbije - Novi Sad, Niš, Kragujevac.

Univerzitet u Kragujevcu rangiran je u oblasti matematike, a Univerzitet u Nišu u oblasti matematike i hemijskog in┼żenjerstva, dok je Univerzitet u Novom Sadu rangiran u oblasti prehrambene tehnologije, hemijskog in┼żenjerstva i veterinarskih nauka.

Rangiranje po u┼żim nau─Źnim oblastima Šangajski univerzitet "Cao Tun" uveo je od prošle godine, a Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svetu (globalna lista) bi─çe objavljena i ove godine polovinom avgusta.

Osnovni kriterijum za rangiranje po nau─Źnim oblastima je broj objavljenih nau─Źnih radova u presti┼żnim ─Źasopisima, dok je na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta kriterijum za rangiranje broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na odre─Ĺenom univerzitetu, broj objavljenih nau─Źnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE