Obrenovac, 25.02.2020

SRBI KUPILI VIŠE OD 30.000 NOVIH VOZILA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2019.
Najčešće biramo 'škodu' i 'fijat', ali sve češće i luksuzne brendove

Foto:Profimedia/Alamy
U Srbiji je u 2018. godini prodato 30. 731 novih automobila, što je rast od oko sedam-osam procenata u odnosu na proteklu godinu, kažu u Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i delova uz ocenu datržište automobila u Srbiji raste zbog boljih uslova finansiranja, lakše nabavke i pojeftinjenja vozila.

U Srbiji su se 2018. najviše prodavala vozila marke "škoda", zatim "fijat", "folksvagen", potom "reno", "dačia", "hjundaji", a značajno interesovanje vladalo je za japanske automobile.

Predsednik Asocijacije Miloš Petrović rekao je Tanjugu da je prema podacima MUP-a, i kriterijumu prvi put registrovano novo vozilo, prošle godine ukupno registrovano 30. 731 vozilo, a od tog broja, 25.000 čine putnička i 5.500 laka komercijalna vozila do 3, 5 tona.

- Prema tim podacima vidi se da smo se ''vratili'' na 2011. godinu kad je prodato 30.000 vozila, ali smo daleko od 2008. kada je prodato 60.000 vozila - rekao je Petrović.

Govoreći o tome šta je uticalo na veću prodaju novih automobila, Petrović je rekao da je najviše uticalo to što je sada nikad lakša nabavka vozila, zatim to što se sve više udružuju finansijske institucije, prodavci, osiguravajuće kuće, i samim tim lakše dolazi do kredita, pojednostavljena je procedura, a automobili nikad nisu bili jeftiniji.

Takođe primetno je i da je povećana i prodaja luksuznih automobila iz premium segmenta i to mercedesa, audija, BMW-a.

- Sva tri luksuzna brenda su se vrlo dobro prodavali, a kao novi brendovi su se pojavili i rendž rover, ferari, maserati, rols rojs, i primetno je da se ta luksuzna vozila sve bolje prodaju - naveo je Petrović.

Što se tiče prodaje električnih vozila, to je i dalje na nivou štatističke greške, ističe sagovornik Tanjuga. On navodi da je, od kada je počeo trend elektrifikacije, prodato svekupuno 400 vozila koji su ekološki čista.

Ipak, primetan je trend da kompanije sve više prelaze na ekološki cišta vozila, pa je važno da postoje kako podsticaji za to, tako i odgovarajuća infrastruktura. Petrović kaže i da je poražavajuće to što se svake godine uvozi veliki broj polovnih vozila.

- Srbija je jedina zemlja u svetu gde se može uvesti iz 2000. godine automobil, praktično star 19 godina - rekao je Petrović.

Kako kaže, potom se vlasnici sreću sa problemima da ta vozila ne mogu da prođu tehnički pregled zvog nove uredbe.

U 2018. 143.000 polovnih automobila je ušlo u Srbiju, a prethodne 157.000, što znači da je manje polovnih vozila ušlo u zemlju, jer se najavljuje da neće moći da se registruju ako imaju nedozvljenu emisiju gasova, rekao je Petrović.

Uvoz odnosno prodaja polovnih vozila je pet puta viša nego novih automobila, a 90 odsto njih ima Euro 3 normu, sto je već zabranjeno u Evropi, ukazuje sagovornik Tanjuga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE