Obrenovac, 05.07.2020

SLEDEĆE GODINE ČAK 24 RADNA DANA ODMORA VIŠE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2018.
Praznici se namestili uz vikende, evo kako da iskoristite!

Foto:Dragan Kadić
Na izmaku 2018. godine, zaposlenima u Srbiji smeši se lep odmor od čak 24 radna dana dodatnog odmora sledeće godine.

Naime, pored redovonog godišnjeg odmora, zaposleni u Srbiji svake godine imaju i dodatnih 10 slobodnih dana na ime državnih praznika.

Međutim, sledeće 2019. godine, zbog lepog rasporeda tih prazničnih dana i mogućnosti spajanja u više navrata, svim radnicima se pruža mogućnost da ne rade čak 24 dana.

I to samo zahvaljujući spajanju praznika i odvajanjem tri dana od svog odmora.

Već na početku godine moguće je prvo spajanje jer 1. i 2. januar kada se slavi Nova godina "pada" u utorak i sredu pa će svima kojima je zgodno i mogu to da izvedu otvara mini odmor od pet dana, ako suboti i nedelji pridruže i radni ponedeljak.

Božić (7. januara) je u ponedeljak pa se dobija tri neradna dana vezano, a Sretenje koje se obeležava 15. i 16. februara donosi neradne petak, subotu i nedelju.

Krajem aprila i početkom maja stvaraju se uslovi da se spajanjem slobodnih prazničnih dana za Vaskrs i Prvi maj dobije jedan lep odmor od čak 10 dana.

Naravno, ova mogućnost bi bila moguća, ako bi poslodavci svojim radnicima "progledali kroz prste" dva dana (30. april i 3. maj). U tom slučaju, od 25. aprila do 6. maja, građani Srbije mogu da planiraju putovanje, izlete ili da renoviraju stan.

Srbija ima 7 državnih praznika koji se obeležavaju neradno, od kojih su četiri dvodnevna.

Po Zakonu o državnim i drugim praznicima, neradni su 1. i 2. januar zbog Nove Godine. Božić se slavi 7. januara. Dan državnosti je 15. i 16. februara. Posle Sretenja, naredni praznični dani padaju za Vaskrs, koji je "klizajućeg" datuma. Sledeće godine, ovaj verski praznik se obeležava od 26. aprila kada je Veliki petak, do 29. aprila, kada je Vaskršnji ponedeljak. U kalendaru onda ide radni 30. april, pa još dva dana "lenčarenja", zbog Praznika rada koji se u celom svetu obeležava 1. i 2. maja.

Sledeći državni praznik je tek krajem godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar.

Najbolje je kada neradni, a plaćeni državni praznici padaju u petak i ponedeljak, jer se onda spajaju sa vikendom. Ove godine imamo dve mogućnosti da imamo mini trodnevne odmore. U februaru Sretenje je u petak, a u novembru, Dan primirija u ponedeljak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE