Obrenovac, 01.06.2020

Obrenovac dobio novu solarnu pametnu klupu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Pametna klupa nalazi se na gradskom trgu u Obrenovcu, u najjprometnijem delu grada gde se okuplja lokalno i migrantsko stanovništvo

Foto:lokalnenovine.rs
Klupa bi trebalo da olakaša pristup informacijama i omogući komunikaciju kako lokalnom tako i migrantskom stanovništvu, objašnjava Bridžit Kučar, predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Ona je dodala da je narod Obrenovca pokazao visok nivo razumevanja za prisustvo migranata u gradu i izrazila nadu da će klupa postati mesto sastajanja i druženja pogotovo za mlade ljude.

Klupu je izgradio tim ”Strawberry energy” koji je pre devet godina bio zaslužan i za posavljanje prvog javnog solarnog punjača u Obrenovcu.

"Ovo je simboličan dan, jer smo pre devet godina sa ovog mesta lansirali nešto što je danas postao masovan trend. Obrenovac može da se ponosi što je pre 2010. godine prvi na svetu dobio solarni punjač, kojih danas ima više od 2000 po celom svetu. Mi smo ovde instalirali novu, pametniju verziju punjača, klupa je manja ali je tehnološki veoma naprednija od prethodne. Klupa ima mnogo više funkcija pored punjenja telefona, ima besplatan bežični internet u radijusu od 15 metara, kao i senzore za merenje kvaliteta vazduha i okruženja", rekao je Miloš Milisavljević.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je ponosan i zahvalan što je Evropska unija nakon poplava uložila blizu 70 miliona evra u obnovu grada. On je ovom prilikom naveo i podatak da je od početka migrantske krize kroz prihvatni centar u Obrenovcu, u određenim segmentima, prolazilo i po 1500 ljudi.

"Danas je taj broj oko 270 ljudi, ali mislim da je značajno za njih da mogu da budu u komunikaciji sa svojim porodicama", rekao je Čučković.

Nova solarna klupa i novi server uručeni su opštini Obrenovac sa ciljem da se što efikasnije odgovori na potrebe svih građana Obrenovca, uključujući i one koje se odnose na potrebu za informacijama i komunikacijom, kazao je Anas Fajad Karman, zamenik stalne predstavnice UNDP-a.

"U protekle tri godine, u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, Gradska Opština Obrenovac, kao jedna od opština koja je privremeno smestila veliki broj migranta, dobila je podšku vrednu više od 200 000 dolara za unapređenje sistema vodosnabdevanja kao i unapređenje zdravstvenih usluga za pacijente na dijalizi" dodao je Karman.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE