Obrenovac, 21.05.2019

KADA VAM SLEDUJU SLOBODNI DANI?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Ako se potrefi da vam se poklope ova 4 događaja, dobićete 20

Foto:Profimedia/AP/Bullit Marquez/Telegraf
Osim za državne i verske praznike, vikende i godišnje odmore, radnici u Srbiji imaju pravo da odsustvuju sa posla po još nekoliko osnova. Ako se potrefi da se iste godine venčate, dobijete dete, preselite se u novi stan i četiri puta date krv, možete da dobijete 20 dodatnih slobodnih dana.

Zakon o radu predviđa slučajeve u kojima je poslodavac dužan da zaposlenom da plaćen slobodan dan. Maksimalno pet dana odobrava se radniku koji sklopi brak, a isto toliko dobija muškarac kada postane otac.

Pet dana zaposleni će dobiti i u mnogo ružnijim okolnostima, zbog bolesti ili smrti člana uže porodice, bračnog druga, dece, braće, sestara, roditelja, usvojilaca, usvojenika i staratelja. Toliko dana sleduje i zaposlenima kojima je elementarna nepogoda ili neka druga nesreća značajno oštetila dom.

Plaćeno odsustvo dobiće i svaki radnik koji dobrovoljno da krv. Njemu sleduju dva spojena dana, ali se kao prvi računa dan davanja krvi.  Zakon ne definiše da li se dani po svakom pojedinačnom slučaju moraju iskoristiti uzastopno, kao što je slučaj kod dobrovoljnog davanja krvi, niti da li se može ponavljati korišćenje po istom slučaju u toku kalendarske godine.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku objašnjava za Telegraf da maksimalan broj dana plaćenog odsustva nije ograničen na godišnjem nivou i da umnogome zavisi od poslodavca.

- Dešavalo se da se u istoj godini neko i venča i porodi i preseli, ali još nisam čuo da je neki poslodavac pravio problem oko slobodnih dana, naprotiv. Za selidbu se, doduše, ne dobija pet dana. Neki minimum za preseljenje je jedan dan, ali većina poslodavaca daje dva kada im zaposleni upute zahtev - kaže Rajić.

On objašnjava da se u praksi dešava i da rukovodioci odluče da radnicima daju dan, dva plaćenog odustva nakon završenog velikog posla, ili kada primete da je neko od zaposlenih preopterećen.

Dani plaćenog odsustva za svaki pojedinačni slučaj ne mogu se sabirati i koristiti u nekom drugom periodu, a ako neko postane otac tokom godišnjeg odmora, odmor se prekida za onoliko vremena za koliko zaposleni ima pravo na odsustvo.

U praksi nisu retki slučajevi zloupotrebe prava na plaćeno odsustvo, kako od strane poslodavaca, tako i od strane zaposlenih. Zloupotrebe prava na plaćeno odsustvo od strane poslodavaca su češće u privatnom sektoru, dok su zloupotrebe od strane zaposlenih izraženije u javnom sektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE