Obrenovac, 21.09.2019

SMENJUJU DIREKTORE ZBOG MALE MATURE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2017.
Đaci slikali pitanja i na telefon dobijali odgovore

Foto:Zoran Žestić
Vanredna provera testova i izveštaja u 28 škola u tri okruga.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naredio je hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u školama čiji učenici su imali sumnjivo dobre rezultate na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanom testu. Prosvetni savetnici iz školskih uprava nenajavljeni su došli u 28 osnovnih škola Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga, i sa sobom odneli dokumentaciju o završnom ispitu.

Tamo gde budemo imali dokaza da su prekršena pravila biće velikih posledica po odgovorne - od direktora škola do supervizora. Oni koji su krivi biće smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama. Mislim da posle toga sledeće godine nikome neće pasti na pamet da se bavi takvim stvarima - najavljuje za "Novosti" ministar Šarčević.

- Reagovali smo prvenstveno na prijave savesnih dežurnih nastavnika, koji nisu želeli da učestvuju u javašluku pojedinaca. Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu...

Ministar kaže da će se svaki slučaj detaljno analizirati, kako ne bi "nastradao" niko ko nije kriv. I dodaje, deca neće trpeti nikakve posledice.

Svi testovi i izveštaji su sada u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji analizira učeničke radove.

- Još ne možemo da otkrivamo detalje, jer nismo završili analizu, ali ćemo do petka završiti kontrolu, a ubrzo potom i poslati kompletan izveštaj u Ministarstvo prosvete, od kog smo i dobili spisak škola koje treba da proverimo - kaže za "Novosti" Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. - Na proveri su radovi iz pojedinih osnovniš škola iz Novog Pazara, Vranja, Prokuplja, Bujanovca, Surdulice, Niša, Vladičinog Hana, Trgovišta i još nekih mesta.

Ministar Šarčević, još prvog dana polaganja završnog ispita, poručio je svima koji prepisuju i dopisuju rešenja da će pokrenuti "lov na veštice", naglašavajući da ne misli na decu, nego na odrasle. Rekao je da je prošle godine stigao kasno u Ministarstvo prosvete, 11. avgusta, te da samo zato niko nije kažnjen, ali da ove godine to neće biti slučaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE