Obrenovac, 05.07.2020

SMRTONOSNA DROGA PRETI SRBIJI


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 13.11.2017.
Odnosi živote u Evropi, uveliko zastupljena u Hrvatskoj

Foto:Profimedia
"Blow" liči na marihuanu, ali živote odnosi u sekundi!

Droga "blow" koja je iz Evrope stigla i u Hrvatsku, a čije korišćenje može da dovede do smrtnog ishoda, stavljena je od strane Vladine komisije Srbije na listu zabranjenih, kažu iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici.

Smrtonosna droga koja je otkrivena i u Hrvatskoj, u Evropi je već oduzela nekoliko života.

- Naša vladina komisija je stavila i ovu supstancu na listu zabranjenih, na osnovu sistema ranog upozorenja kojim se evropske zemlje međusobno upozoravaju na opasnosti od novih sintetisanih droga, ali prema mojim izvorima kod nas nije otkrivena pod tim imenom na terenu, tj. ilegalnom tržištu, što ne znači da je nema pod drugim imenom - objasnila je za Telegraf.rs, prim. dr Mira Kovačević, predsednik Repubičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije i v.d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Oni koji konzumiraju ovu drogu su na korak od smrti, a sigurno da uništavaju svoje zdravlje, jer izaziva niz zdravstvenih smetnji.

- Dokazano je i poznato da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku upotrebu. U celoj Evropi registruje se niz trovanja, čak i sa smrtnim ishodom kod korišćenja ove supstance. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivni poremećaji - kaže dr Mira Kovačević.

"Blow" droga koja je dizajnirana da oponaša dejstva kanabisa, prvi put je u Hrvatskoj zaplenjena letos u Osječko-baranjskoj županiji, međutim, tek je u septembru utvrđeno o čemu je reč. S obzirom na to da je opasna droga pronađena u blizini naše zemlje, postoji osnovana sumnja da je i u Srbiji ima na ilegalnom tržištu.

- To je droga iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, inače dizajniranih s ciljem da oponaša dejstva kanabisa, a pronađena je u biljnoj mešavini sadržanoj u crno-žutim plastičnim omotima u Hrvatskoj - izjavila je Mira.

Doba interneta ne samo da je uticalo na dostupnost informacija u svakom momentu, već i na trgovinu opojnim sredstvima.

- Do "juče" nove droge prodavane su uglavnom u specijalizovanim prodavnicama, tzv. smart ili hed šopovima, kioscima i tobako šopovima, a danas se sve učestalije nabavljaju preko interneta, i to je nova opasnost sa kojom se suočavamo i koje treba da smo svesni - upozorava Mira.

Ljudi koji konzumiraju opijate moraju da budu svesni da ne postoji "laka" i "teška" droga, i da bilo kakva upotreba narkotika može da se razvije u bolest zavisnosti.

- Upravo zbog toga već neko vreme, mi stručnjaci iz regiona zajedno sa kolegama iz Evrope, radimo na implementaciji testa samoprocene rizika kod korišćenja psihoaktivnih supstanci, starih i novih. Ovaj test je anoniman, a onome ko ga popuni ukazuje da li je njegovo ili njeno korišćenje droga u zoni rizika ili nije. Uz pomoć linka koji se može naći na stranici Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti www.drajzerova.org.rs ili na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici svako može da proveri da li je njegovo ili njeno iskustvo sa drogama rizično za razvoj zavisnosti - objasnila je za Kovačević.

"Blow" droga koja podseća na kanabis mnogima može zbog toga da deluje "bezazleno", međutim, ova droga može da izazove smrt, jer je toksična i štetna po zdravlje.

Iako ne postoje podaci da je ima u Srbiji, zabrinjavajuće je što je pronađena u Hrvatskoj, pa vrlo lako može da se desi da ovaj narkotik neko prenese preko granice i da "uđe" u našu zemlju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE