Obrenovac, 07.08.2020

SMRDIBUBE OPET NAPADAJU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2019.
Još nije ni zima prošla, a napast se već pojavila!

Foto:Profimedia
Iako kalendarski zima još uvek nije prošla, smrdibube su sve već pojavile što je kod nekih ljudi izazvalo novu glavobolju zbog ovih malih napasti. Iako nisu opasne za čoveka, najveći problem sa njima je što ispuštaju neprijatan miris kada su ugrožene što izaziva dodatnu odbojnost kod ljudi.

Mada se, najčešće, može videti tek poneka neki smatraju da je i to dovoljan razlog za paniku jer šta se može očekivati na proleće, kada vreme bude znatno toplije nego što je sad.

Doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju potvrdio je da su se smrdibube pojavile, ali da će se ponovo sakriti ako bude bilo lošeg i hladnog vremena.

"Toplo je i izašle su, bez obzira na to što nam se čini da je rano jer je kraj februara. Ništa to nije neuobičajno, a njihovu pravu aktivnost očekujemo na proleće. To su one koje su se sakrile tokom zime u našim stanovima, kućama, u pukotinama oko prozora. Duži su dani, a ti insekti imaju svoj biološki sat koji ih tera na aktivnost. Normalno je što ih viđamo. Naše ekipe njih ne uništavaju jer one nemaju nikakav loš uticaj na zdravlje ljudi", kaže Aleksić za Blic.

On kaže da ove bube zimu provode na skrivenim mestima gde temperatura ne pada ispod nule, pa tako i u našim stanovima i kućama. Srećom, jaja polažu na biljke što znači da se ne mogu razmnožiti u našim stanovima tokom zime, a žive do godinu dana.

Dakle, ako se ovakvo vreme zadrži, u aprilu možemo da se ponovo uhvatimo ukoštac sa većim brojem tih buba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE