Obrenovac, 29.02.2020

STUDENTI MORAJU DA SPREME I DO 2.000 EVRA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2019.
Evo koliko koštaju samofinansirajuće studije na univerzitetu u Beogradu i ko je tražio POVEĆANJE ŠKOLARINA

Foto:Goran Srdanov/RAS Srbija
Budući brucoši Univerziteta u Beogradu moraće da spreme minimum 50.00 dinara za školarinu koliko iznosi ona najmanja za studente koji se ne nađu na budžetu.

Najviše novca akademska godina stajaće samofinansirajuće na smeru ETF-a softversko inženjerstvo - čak 243.000 dinara.

Pet fakulteta dobilo je saglasnost Senata Univerziteta u Beogradu za povećanje školarina, te je Saobraćajni fakultet povećao školarinu sa 90.000 na 108.000 dinara, Ekonomski sa 85.272 na 90.218 dinara, Pravni sa 95.000 na 99.000 dinara, Učiteljski sa 99.000 na 102.000 dinara i Mašinski fakultet sa 66.000 na 72.000 dinara.

Na Saobraćajnom fakultetu, koji je povećao školarinu za 18.000 dinara, kažu da su 11 godina držali istu cenu od 90.000 dinara i smatraju da je ona povećana iz opravdanih razloga, dok na ostalim fakultetima veruju da povećanje neće bitno uticati na upis.

S druge strane, studenti kažu da prilikom upisa na fakultet obavezno gledaju i visinu školarine koju bi mogli da plate, i da ponekad zbog toga konkurišu i na dva i više fakulteta. Budući brucoši već biraju fakultete, ali i razmišljaju hoće li roditelji moći da finansiraju njihovo studiranje ako ne uđu na budžet.

A dok studenti razmišljaju da li će roditelji moći da plate školarine, na fakultetima smatraju da su cene prikladne, ali i da je omogućeno plaćanje na rate, što roditeljima samofinansirajućih studenata veoma znači.

Prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat kaže za "Blic" da većina fakulteta nije menjala iznos školarina i da su ostale uglavnom na prošlogodišnjem nivou, ali da bi situaciju trebalo pogledati i iz drugog ugla.

- Neopravdano se postavlja pitanje o povišenju školarine na pet fakulteteta Univerziteta u Beogradu. Mnogo interesantnije je kako je 25 fakulteta uspelo da ne menja cene studiranja već duži niz godina. Pre razmatranja visine školarine, istakao bih da se na Univerzitet u Beogradu studenti dominantno upisuju na trošak budžeta kao i da studenti koji se upisuju kao samofinansirajući studenti imaju šansu da posle prve godine pređu na budžet, te da većina fakulteta odobrava uplatu školarine u ratama - kaže Bulat. Prorektor dalje objašnjava da ako se studiranje uporedi sa nekim drugim cenama, kao što je primer obuka za vozača B kategorije, tu se dobija drugačija slika o školarinama.

- Na primer, cena studija na Mašinskom fakultetu je čak nešto niža nego cena obuke za vozače B kategorije. Naravno, troškovi studiranja na Mašinskom fakultetu i troškovi obuke za vozača nisu uporedivi - zaključuje Bulat.

Kako pokazuju podaci Univerziteta u Beogradu, i proteklih 10 godina pojedini fakulteti nisu menjali visinu školarine, kao što je to slučaj sa Arhitektonskim fakultetom gde ona iznosi 240.000 dinara.

Među onima koji drže najnižu cenu školarine je Tehnički fakultet Bor 50.000 dinara, RGF 57.000 dinara, Fizički 60.000 dinara…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE