Obrenovac, 20.05.2019

CVOKOTANJE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2018.
Oni koji se greju na radijatore, danima se smrzavaju, drugima su TA peći uključene, iz dimnjaka kulja dim...

Foto:Pixabay
Jesen samo što je počela, a mraz je već okovao jutra u Srbiji, pa su stanari zgrada kojima temperatura u sobama zavisi od gradskog centralnog grejanja već počeli da se pitaju kad će da počne grejna sezona.

Dok su TA peći odavno uključene "na jedinicu", a iz dimnjaka već uveliko kulja dim, ljudi koji cele godine plaćaju centralno grejanje i ove godine su izvukli deblji kraj i smrzavaju se.

U elektranama širom Srbije već godinama pričaju istu priču.

- Grejna sezona počinje 15. oktobra. Ipak, od 1. do 14. oktobra objekti će se grejati ako se u poslednjoj prognozi prethodnog dana srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni - objašnjavaju u Beogradskim elektranama.

Način na koji se izračunava srednja temperatura jasan je samo meteorolozima, ali ono što građani znaju je da im je na jutarnjih 6 stepeni itekako neophodno grejanje, a da dva, tri sata maksimalne temperature od 20 stepeni nije dovoljno da zagreje sobe u stanu.

Čini se da je došlo krajnje vreme da gradovi u Srbiji promene pravila snabdevanja toplotom energijom i da bar ujutro i uveče na sat, dva zagreju stanove.

Najgore je starijim ljudima i roditeljima male dece koji su prinuđeni da se dogrevaju grejalicama i klimama.

- Cele godine plaćamo grejanje 7.000 dinara, a sad kad nam je potrebno, ne uključuju ga. Deca su nam se porazboljevala, pa moramo da uključimo grejalice koje nam podižu račun za struju za nekoliko hiljada dinara. Umesto da nam rade radijatori koje smo već platili, mi za zagrevanje koristimo struju - kaže Milana Zdravković, majka dvoje dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE