Obrenovac, 13.12.2018

U Biblioteci u Obrenovcu izveden program “Pričamo o solidarnosti“


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
O solidarnosti, na jedan malo drugačiji i neobičan način kroz primere drugarstva, ljubavi, nediskriminacije i jednakosti govorila su deca

Foto:BCOSI
 Program „Pričamo o solidarnosti“ koji je pripremila Anđelka Kaljević, defektolog, stručni saradnik Udruženja tumača za lica sa oštećenjem sluha Srbije i stručni saradnik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom, a u okviru projektne aktivnosti „Naše ruke-naša reč 2017" Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom, izveden je u čitaonici Biblioteke u Obrenovcu.

 Program ima za cilj poboljšanje društvenog položaja gluvih i nagluvih osoba, njihovo uključivanje u sve sfere života, a posebno prilagođavanje kulturnih sadržaja njihovim komunikacijskim veštinama. Još jedan od ciljeva ovog programa je promocija solidarnosti kao univerzalne vrednosti kako bi podstakla ljude da dobrim delima menjaju svet i da shvate da je društvena solidarnost izrazito moralna pojava kojom se izražava opšti stav humanosti, međusobne pomoći, razumevanja i uzajamnosti. 

O solidarnosti, na jedan malo drugačiji i neobičan način kroz primere drugarstva, ljubavi, nediskriminacije i jednakosti govorili su  talentovana pesnikinja Katarina Kačavenda, Milica Vjetrović, Jovan Mladenović, Teodora Sabljić i Dunja Ranđelović. Moderator i voditelj programa bila je Anđelka Kaljević zahvaljujući kojoj je, uz svesrdnu pomoć Marije Milić,tumača, program u celini prevođen na znakovni jezik što predstavlja još jedan vid podrške gluvim i nagluvim osobama i konkretan primer upotrebe i primene znakovnog jezika.

U drugom delu programa Ivana Janošević, direktorka Biblioteke u Obrenovcu prezentovala je  specijalizovani bibliotečki servis  Biblioteke za gluve i nagluve osobe "Videti zvuk"  i izrazila veliku zahvalnost svim udruženjima koja se bave osobama sa invaliditetom, a posebno Udruženju gluvih i nagluvih Obrenovac, Beogradskom centru za osobe sa invaliditetom, kao i Anđelki Kaljević i Jovani Đorđević bez kojih ovaj sajt ne bi izgledao ovako kako izgleda.

Sajt je napravljen sa željom da na jednom mestu okupi informacije koje bi pomogle i omogućile osobama sa oštećenjem sluha da koriste usuge biblioteka. Prezentovani sadržaji prilagođeni su ovoj kategoriji korisnika biblioteka i dati na pisanom i znakovnom jeziku (u formi video zapisa). Građa za najmlađe korisnike sadrži i animaciju.


Obrenovačka biblioteka na ovaj način želi da predstavi model servisa za lica sa oštećenjima sluha, baziran na primeni informaciono-tehnoloških tehnologija u pružanju bibliotečko-informacionih usluga, stvaranju uslova za predstavljanje i informisanje o različitim edukativnim i programskim sadržajima prilagođenih gluvim i nagluvim licima. Osim toga, predstavljeni model pruža mogućnost da se i druge biblioteke uključe i tako daju doprinos njegove šire primene, razvitka, unapređivanja i inoviranja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE