´╗┐ NOVI ┼áOK ZA VOZA─îE

Obrenovac, 20.08.2018

NOVI ŠOK ZA VOZAČE


Izvor: Srbija Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2018.
Kazna 10.000 ukoliko u vozilu uradite ovo!

Foto:Alo!/Nenad Vujanovi─ç


´╗┐

Ukoliko ne ┼żelite da dajete novac na kazne, najbolje bi bilo da mobilni telefon, dok ste u vozilu, stalno dr┼żite u torbi.

Prošlog meseca na snagu je stupila izmena Zakona o bezbednosti u saobra─çaju kojom su pove─çane kazne za saobra─çajne prekršaje, pa tako sada za koriš─çenje telefona u toku vo┼żnje mo┼żete platiti kaznu od 10 hiljada dinara. A evo šta zapravo zna─Źi koriš─çenje mobilnog telefona u toku vo┼żnje i da li saobra─çajna policija mo┼że da vas kazni ─Źak iako ne telefonirate, ve─ç samo u ruci dr┼żite mobilni telefon dok ─Źekate da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Naime, Zakon o bezbednosti saobra─çaja na putevima nedvosmisleno ka┼że da voza─Ź ne sme da koristi telefon ili druge ure─Ĺaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogu─çava telefoniranje bez anga┼żovanja ruku za vreme vo┼żnje. A pod vo┼żnjom se podrazumeva svako u─Źestvovanje u saobra─çaju.

To zna─Źi da treba da zaboravite na telefoniranje bez hendsfrija i na svoje profile na društvenim mre┼żama dok vozite. Ako ┼żelite da koristite telefon kao GPS ure─Ĺaj mora─çete najpre propisno da se isklju─Źite iz saobra─çaja. Tako─Ĺe, ne smete ni da pravite selfi dok stojite na crvenom ili da telefonom fotografišete, recimo, saobra─çajnu gu┼żvu u koju ste upali. Ni pešak koji u─Źestvuje u saobra─çaju ne sme da telefonira ili šalje poruke! Predvi─Ĺene su iste kazne i za pešake koji koriste telefon dok prelaze ulicu.

"Osnovna odredba Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima ka┼że da telefon tokom vo┼żnje sme da se koristi isklju─Źivo uz hendsfri. To zna─Źi da je ka┼żnjivo i ukoliko recimo iz nekog razloga na semaforu dr┼żite telefon u ruci", podse─ça direktor Komiteta za bezbednost sobra─çaja Damir Okanovi─ç.

To zna─Źi i da je zabranjeno i da surfujete na netu dok stojite zaglavljeni u saobra─çajnoj gu┼żvi.

"Zakon ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona ni ako ste iz nekog razloga zaustavljeni u saobra─çaju. Tu mislim recimo na situaciju kad ste zaustavljeni u nekoj gu┼żvi na ulici ili mostu", dodaje Okanovi─ç.

Istra┼żivanja su pokazala da sve ve─çi broj saobra─çajnih nezgoda nastaje zbog koriš─çenja aplikacija za razmenu poruka jer kucanje apsolutno ometa pa┼żnju voza─Źa u du┼żem vremenskom periodu.

"Dok dr┼żite telefon i razgovarate ─Źetiri puta su vam ve─çe šanse da u─Źestvujete u saobra─çajnoj nesre─çi. Ako kucate poruke ili surfujete po internetu osam puta je ve─ça šansa da do─Ĺe do saobra─çajne nezgode. Recimo da vozite 50 kilometara na ─Źas i bacite pogled na telefon na samo dve sekunde, vozi─çete 28 metara na slepo, a u tih 28 metara mo┼że vozilo ispred vas da zapo─Źne ko─Źenje, da iza─Ĺe pešak na kolovoz ili neko da po─Źne da se isparkirava", upozorio je Okanovi─ç.

Policija je ina─Źe u ponedeljak, tokom prvog dana poja─Źane kontrole na putevima, naplatila 1.100 kazni za nevezivanje pojasa i više od 400 kazni za koriš─çenje mobilnih telefona tokom vo┼żnje.

Uprkos ─Źinjenici da su za ove prestupe izmenama Zakona pove─çane kazne sa 5.000 na 10.000 dinara, broj prekršaja je ve─çi nego prošle godine, kada je dnevno pisano oko 1.400 kazni. Stru─Źnjaci ka┼żu da to samo pokazuje da voza─Źi, bez obzira na rigoroznije sankcije, nemaju nameru da poštuju propise.

Ka┼żnjeni voza─Źi ipak mogu da pro─Ĺu 50 odsto jeftinije ukoliko plate kaznu u roku od osam dana. Svaki voza─Ź koji kaznu za nevezivanje pojasa i koriš─çenje mobilnog telefona tokom vo┼żnje plati u prvih osam dana ne─çe izdvojiti 10.000 nego 5.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE