Obrenovac, 29.02.2020

SRBI PRESELILI ŠOPING


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2019.
Više ne idemo u Mađarsku, već...

Foto:Depositphotos
Godinama državljani Srbije odlaze u šoping u Mađarsku jer ta država omogućava povraćaj novca ukoliko u njenim radnjama srpski kupci potroše najmanje 200 evra.

Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle.

Naši državljani uglavnom u Mađarskoj kupuju hranu, hemikalije, obuću i odeću, a računica pokazuje da im je ta roba nakon povraćaja dela novca jeftinija nego kod nas.

Teško da je do pre nekoliko godina, ako se izuzme gorivo koje je jeftinije nego u Srbiji i kojim se već duže pune rezervoari srpskih automobila i traktora, iko verovao da će naši državljani u šoping sve više ići u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to je postalo stvarnost, kako za srpske državljane koji žive blizu graničnog područja, tako i za one iz unutrašnjosti Srbije.

Razlog za to je što je Bosna i Hercegovina uvela jedinstvenu stopu PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto, a to pravo ostvaruju ukoliko u njihovim radnjama potroše najmanje 50 evra, što je četiri puta manje od mađarskog limita.

U bosanskohercegovačkim radnjama, po svedočenju kupaca iz Srbije, kupuje se gotovo sve, od mlečnih proizvoda, testenina, slatkiša do voća i povrća, a često se kupi i bela tehnika, pa čak i nameštaj. Ukoliko se uz pazar u prodavnicama u povratku natoči i gorivo i oduzme novac koji će se dobiti od povraćaja PDV-a, ušteda je, tvrde naši kupci, osetna, prenosi Dnevnik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE