Obrenovac, 26.05.2020

PODRŠKA KAD JE NAJPOTREBNIJE


Izvor: Alo/Tanjug/V.M.,Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2020.
Otvorena SOS linija za zavisnike od narkotika i ugro┼żene grupe, obavezno pozovite ako imate problem

Foto:Alo!/Vladimir Markovi─ç


Va┼żna informacija...

Udru┼żenje "Izlazak" uspostavilo je besplatno i anonimno savetovali┼íte i telefonsku liniju kako bi pomoglo ┼íto ve─çem broju porodica i pojedinaca suo─Źenim sa problemom zloupotrebe droga tokom pandemije korona virusa, a u cilju da im omogu─çi potrebnu dodatnu pomo─ç za prevazila┼żenje kako zavisnosti, tako i izolacije.

Udru┼żenje "Izlazak" ve─ç vi┼íe od 10 godina poma┼że onima koji su se odvikli od zavisnosti i nalaze se u fazi oporavka.

Shodno ovoj situaciji telefonska linija 0800 104 100 je namenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju, ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugro┼żeni i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije. 

- U vremenima kada moramo da ┼żivimo i pona┼íamo se druga─Źije svaki vid pomo─çi i podr┼íke ugro┼żenim grupama je dobrodo┼íao. Zloupotreba droga i oporavak od zavisnosti od psihoaktivnih supstanci nisu prestali kada je ┼íirenje koronavirusa uznapredovalo - ka┼żu u udru┼żenju. 

Isti─Źu da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem ve─ç ionako naru┼íen, pa bi eventualna zaraza korona virusom na njih delovala sa mnogo vi┼íe ┼ítetnosti nego na op┼ítu populaciju. 

Kroz porast obolelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zara┼żenih zavisnika, gde bi se u njihovom le─Źenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija. 

Shodno tome iz Udru┼żenja apeluju i na nadle┼żne institucije da svi koji zatra┼że, dobiju pravovremenu i odgovaraju─çu medicinsku pomo─ç. 

Navode da trenutna izolacija mo┼że biti problemati─Źna bez podr┼íke i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadja─Źati i biti iznad nje.

Povratak u zavisnost nije izlaz, a nada i na─Źini kako prevladati ovakve situacije postoje, isti─Źu.

Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podr┼íka su ne┼íto ┼íto dokazano poma┼że i ┼íto i SZO (Svetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporu─Źuje.

Zbog toga i Udru┼żenje "Izlazak" ┼żeli da da svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od zavisnosti i tra┼że podr┼íku.

Udru┼żenje apeluje na gra─Ĺane da u ovoj novonastaloj situaciji potra┼że pomo─ç i podr┼íku koju im savetnici tog udru┼żenja koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pru┼żiti, kako telefonski tako i online.

Besplatna i anonimna telefonska linija je pomogla da se znatan broj osoba koji imaju problema sa zavisno┼í─çu i njihove porodice po prvi put jave, zatra┼że pomo─ç i krenu putem oporavka.

Telefonska linija je namenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugro┼żeni i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Svi oni koji su ugro┼żeni zloupotrebom droga, bilo da su sami zavisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbli┼żi, mogu pozvati na broj telefona 0800-104-100 od 8-16 sati radnim danima, informisati se o svemu ┼íto je bitno u ovom vremenu ili potra┼żiti pomo─ç za njihov problem, ka┼że predsednik Udru┼żenja Aleksandar ┼Żugi─ç.

Ina─Źe, ovo udru┼żenje postoji od 2008. godine a implementira regionalni projekat pod nazivom "Biram Oporavak" u partnerstvu sa Svetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD).

Projekat se realizuje sa ciljem da se unaprede servisi za osobe u problemu zavisnosti.

Vi┼íe informacija o povezanosti zavisnosti, oporavka i koronavirusa moze se na─çi i na www.biramoporavak.com

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE