Obrenovac, 13.11.2018

U ovom slučaju potpuno je opravdano da ŠPIJUNIRATE SVOJU DECU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2018.
Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da odgovore na zahteve vremena i prate svoju decu na internetu, da znaju koji su njihovi nalozi i šifre na društvenim mrežama, kakav sadržaj plasiraju, kaže državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Matić

Foto:N.Mihajlović
Takođe, dodaje ona, moraju deci stalno ponavljati da ne smeju da komuniciraju sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama.

Matić je rekla da najnoviji slučaj fotografija na instagram profilu gde su deca postavljala slike kako koriste drogu na različitim mestima, pokazao da država ima mehanizme da reaguje, da su MUP i tužilaštvo pokrenuli istragu.

- Ovo podseća na trend koji je 2016. godine započeo u Velikoj Britaniji, trend sa bizarnim selfijima i igrom izazova, gde deca preko društvenih mreža zadaju jedni drugima besmislene zadatke koji ih često mogu dovesti u životnu opasnost - rekla je Matić za RTS.

Takvih izazova, kako kaže, biće sve više jer u digitalnoj eri sve ono što je vezano za kriminal, drogu i nalazilo se na ulici polako se seli na nove platforme.

- Nemoguće je sprečiti pojavu ovakvih naloga i ovakvih situacija. U ovom trenutku imate milijardu internet stranica, a mladi od 15 do 24 godine koji ih najviše koriste internet, su ciljna grupa - pojasnila je ona.

Kako podseća, već godinu dana radi kol centar za bezbednost dece na internetu, da su im se u početku više obraćali odrasli za pomoć, a da je danas taj broj skoro izjednačen.

Najčešće ih zanima, kako kaže, na koji način da zaštite svoje naloge, ukoliko je došlo do krađe identiteta kako to da prijave, kako da blokiraju naloge sa kojih dolaze uvrede.

- Često se javljaju i zbog zloupotreba fotografija, krađe identiteta, ali i zbog seksualne eksploatacije i predatorstva. Imali smo 28 predmeta prosleđenih tužilaštvu, 38 otišlo ka MUP-u, Ministarstvo prosvete sa 18 predmeta, šest MInistarstvu zdravlja i dva ministarstvu za rad i socijalna pitanja - zaključila je ona.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE