Obrenovac, 24.02.2019

U ovom slu─Źaju potpuno je opravdano da ┼áPIJUNIRATE SVOJU DECU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2018.
Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da odgovore na zahteve vremena i prate svoju decu na internetu, da znaju koji su njihovi nalozi i ┼íifre na dru┼ítvenim mre┼żama, kakav sadr┼żaj plasiraju, ka┼że dr┼żavna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Mati─ç

Foto:N.Mihajlovi─ç


´╗┐

Tako─Ĺe, dodaje ona, moraju deci stalno ponavljati da ne smeju da komuniciraju sa nepoznatim ljudima na društvenim mre┼żama.

Mati─ç je rekla da najnoviji slu─Źaj fotografija na instagram profilu gde su deca postavljala slike kako koriste drogu na razli─Źitim mestima, pokazao da dr┼żava ima mehanizme da reaguje, da su MUP i tu┼żilaštvo pokrenuli istragu.

- Ovo podse─ça na trend koji je 2016. godine zapo─Źeo u Velikoj Britaniji, trend sa bizarnim selfijima i igrom izazova, gde deca preko društvenih mre┼ża zadaju jedni drugima besmislene zadatke koji ih ─Źesto mogu dovesti u ┼żivotnu opasnost - rekla je Mati─ç za RTS.

Takvih izazova, kako ka┼że, bi─çe sve više jer u digitalnoj eri sve ono što je vezano za kriminal, drogu i nalazilo se na ulici polako se seli na nove platforme.

- Nemogu─çe je spre─Źiti pojavu ovakvih naloga i ovakvih situacija. U ovom trenutku imate milijardu internet stranica, a mladi od 15 do 24 godine koji ih najviše koriste internet, su ciljna grupa - pojasnila je ona.

Kako podse─ça, ve─ç godinu dana radi kol centar za bezbednost dece na internetu, da su im se u po─Źetku više obra─çali odrasli za pomo─ç, a da je danas taj broj skoro izjedna─Źen.

Naj─Źeš─çe ih zanima, kako ka┼że, na koji na─Źin da zaštite svoje naloge, ukoliko je došlo do kra─Ĺe identiteta kako to da prijave, kako da blokiraju naloge sa kojih dolaze uvrede.

- ─îesto se javljaju i zbog zloupotreba fotografija, kra─Ĺe identiteta, ali i zbog seksualne eksploatacije i predatorstva. Imali smo 28 predmeta prosle─Ĺenih tu┼żilaštvu, 38 otišlo ka MUP-u, Ministarstvo prosvete sa 18 predmeta, šest MInistarstvu zdravlja i dva ministarstvu za rad i socijalna pitanja - zaklju─Źila je ona.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE