Obrenovac, 21.09.2019

SRBIJA PODELJENA!


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2017.
Smrtna kazna za monstrume, advokati protiv, narod za!

Foto:Profimedia


´╗┐

Iako je dve tre─çine gra─Ĺana Srbije za ponovno uvo─Ĺenje smrtne kazne, advokati i pravni stru─Źnjaci smatraju da to nikako nije, niti treba da bude opcija ka┼żnjavanja zlo─Źinaca.

Naime, zđ░menik zđ░štitnikđ░ grđ░─Ĺđ░nđ░ zđ░ prđ░vđ░ licđ░ lišenđ░ slobode Miloš Jđ░nkovi─ç izjavio je povodom obele┼żavanja Dana borbe protiv smrtne kazne da je zabrinjavaju─çe što više od dve tre─çine ispitanika podr┼żava ponovno uvo─Ĺenje smrtne kazne u pravni sistem Srbije.

S druge strane, poznati advokat Borivoje Borovi─ç, koji ne podr┼żava uvo─Ĺenje smrtne kazne, ne veruje ni u ta─Źnost istra┼żivanja.

- Sumnjam u autenti─Źnost tog istra┼żivanja jer gra─Ĺani povremeno izraze bes zbog relativno niskih sankcija za najmonstruoznije zlo─Źine koji su se desili u poslednje vreme, pre svega prema deci. Istovremeno, to je protiv na─Źela EU i uvo─Ĺenje smrne kazne bi nas daleko odvelo na stranputicu - napominje Borovi─ç.

On podse─ça da se smrtna kazna nekada izricala, ali u jednom od hiljadu slu─Źajeva.

- Svakako je bolje, ako bi ve─ç trebalo da javnost bude zadovoljena, primenjivati do┼żivotnu kaznu zatvora, pod obaveznim uslovnim otpustom nakon 25 godina, ukoliko osu─Ĺeni ne ─Źini prekršaje u zatvoru. Neka rehabilitacija mora da postoji. Ina─Źe sam protiv smrtne kazne zbog velikog broja pravnih zabluda koje su se dešavale. U našem sistemu, u kojem ima dosta “neobrazovanih” sudija, sudska greška bi mogla da se dogodi, što je automatski razlog za neuvo─Ĺenje smrtne kazne. Tako─Ĺe, ona ne spre─Źava izvršenje krivi─Źnog dela - navodi Borovi─ç.

─îinjenice:

- Smrtna kazna u Srbiji primenjivana je od nastanka moderne dr┼żave 1804. do 2006. godine

- Poslednji put smrtna kazna u Srbiji izvršena je streljanjem 14. februara 1992. zbog silovanja šestogodišnje devoj─Źice

- Od 1992. do 2002. sudovi u Srbiji su izrekli 19 smrtnih kazni, nijedna nije izvršena

- 26.febraura 2006 ukinuta je smrtna kazna u Srbiji

- gra─Ĺani sa završenom višom ili visokom školom imaju znatno negativniji stav po pitanju smrtne kazne u odnosu na one sa niskim obrazovanjem.

- Beogra─Ĺani se najviše protive smrtnoj kazni

- Gra─Ĺani koji imaju preko 60 godina se u nešto manjoj meri protive smrtnoj kazni

- Najviše smrtnih kazni u 2015 izvršile su Kina, Iran, Saudijska Arabija, Pakistan i SAD

I ugledni advokat Toma Fila smatra da ne treba uvoditi smrtnu kaznu u srpski pravni sistem.

- Pre svega, u Evropi ne mo┼żete biti ako imate smrtnu kaznu u pravnom sistemu. Tako─Ĺe, smrtna kazna kod neukog sveta i laika je vezana za nekoga ko napravi strašno krivi─Źno delo, ali smrtna kazna ima drugi problem. Recimo, ako se uvede smrtna kazna, neki vladar ─çe, recimo, mo─çi da ubije svakoga za koga smatra da mu je neprijatelj - ka┼że Fila.

Podse─ça i da je do 1959. u krivi─Źnom zakonodavstvu Jugoslavije prelaz preko granice ka┼żnjavan smrtnom kaznom.

- Moja tetka je ubijena 1894. jer je pokušala da ode u Gr─Źku. Naime, ljudi kada reaguju po pitanju smrtne kazne, imaju u vidu u┼żasne zlo─Źine. Ali kada nekome date u ruke da ve─çinom glasova to uradi, onda ste gotovi, to omogu─çava eventualne strašne politi─Źke zloupotrebe, izme─Ĺu ostalog. Tako─Ĺe, kod smrtne kazne nema ispravke i, najzad, Bog daje ┼żivot i on mo┼że da ga uzme - zaklju─Źuje Fila.

Brojke:

54 posto gra─Ĺana podr┼żava smrtnu kaznu 2017. godine

33 posto gra─Ĺana podr┼żavalo je smrtnu kaznu 2007. godine

104 dr┼żave ukinule su smrtnu kaznu

30 dr┼żava ima smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu, ali je neizvršava

25 dr┼żava izvršilo je bar jednu smrtnu kaznu 2015

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE