Obrenovac, 10.12.2018

SPREMITE SE, U 2018. ULAZIMO SA NOVIM CENAMA


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2017.
Evo šta će sve poskupeti od 1. januara!

Foto:Profimedia
Početak nove godine obeležiće između ostalog i poskupljenja.

Tako će odmah od 1. januara 2018. u Srbiji porasti cena cigareta, nekih alkoholnih pića, kafe.

Kako prenose beogradski mediji, zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan, već prvog dana nove godine očekuje se poskupljenje cigareta za, već standardnih, 10 dinara po paklici. Ako ne bude nekih dodatnih faktora, nakon drugog usklađivanja akcize, 1. juna, cigarete će na karju 2018. biti skuplje za ukupno 20 dinara po paklici.

Ali, to nije jedini proizvod čija će cena biti povećana već od prvog dana 2018. zbog akcize jer počinje naplata akcize na kafu. Tako će akciza na neprženu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu. Iako se od tog poreza očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu u 2018, ljubitelji ovog napitka nemaju razloga za radovanje jer će kafu, dabome, plaćati skuplje.

Iako nije poznato za koliko će koji proizvođač podići cenu svojih proizvoda, a pojedini stručnjaci smatraju i da bi ovaj dodatni namet mogao da se prelije na trgovce i poštedi kupce, kafu ćemo, čini se, svakako plaćati skuplje. I alkohol bi zbog akciza trebalo da poskupi.

Ovde, nažalost, nije kraj. Prema oceni poljoprivrednih stručnjaka, već početkom godine može se očekivati i poskupljenje velikog broja prehrambenih proizvoda.

"Od hrane bi moglo skoro sve da poskupi jer je u 2017, prema trenutnim procenama, zabeležen pad proizvodnje u poljoprivedi od oko 14 odsto, prvenstveno zbog suše. Kako manja proizvodnja znači i manju ponudu, neminovno je da cene rastu. Istovremeno, mi sve više uvozimo hranu, pa smo samo za sedam meseci 2017. uvezli 30 odsto više prasića nego 2016, ukupno oko 25.000 komada. Sve to utiče na formiranje cena, u negativnom smislu po kupce", objašnjava Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Dodaje da je i vrednost poljoprivredne proizvodnje u odlazećoj godini oko 4,380 milijardi dolara, što je znatno manje od oko pet milijardi, kolika je bila 2016.

"Nema zato razloga da cene ostanu na trenutnom nivou, već moraju da rastu", zaključuje Gulan.

Najavljeno je da će i računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biti uvećani do 18 odsto od 1. januara 2018, a reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou.

"Veći troškovi preduzeća znače i veće cene njihovih krajnih proizvoda", kaže Gulan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE