Obrenovac, 15.02.2019

Srbija po ovim kriterijumima NAJGORA NA BALKANU


Izvor: blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2018.
Prema indeksu vladavine prava Svestkog projekta pravde, Srbija je pala za dva mesta i nalazi se iza svih ostalih dr┼żava u regionu

Foto:Public domain/Promo


´╗┐

Na listi 113 dr┼żava iz celog sveta, Srbija se našla na 76. mestu. Prema indeksu vladavine prava, koji meri poštovanje osnovnih principa pravde, Srbija je dobila ocenu 0,5 na skali od 0 do 1, dok su sve ostale zemlje regiona dobile ve─çu ocenu.

Najbolje ocenjena dr┼żava na Balkanu je Slovenija, koja je zauzela 26. poziciju, potom slede Rumunija (29. mesto) i Hrvatska (35. mesto).

Bivše republike SFRJ Bosna i Hercegovina i Makedonija nalaze se na 56. i 57. mestu, Albanija je na 68, dok Crna Gora i Kosovo nisu obuhva─çeni istra┼żivanjem.

Srbija je najlošije rangirana po faktoru "ograni─Źenje ovlaš─çenja vlasti", po kojem je na 97. mestu. Tu je najlošiju ocenu dobila za ka┼żnjavanje zvani─Źnika za zloupotrebu polo┼żaja. Sa druge strane, najbolje je ocenjena u kategoriji bezbednost.

Ocenu iznad 0,5 dobila je još samo u oblasti osnovnih prava, zahvaljuju─çi pre svega slobodi veroispovesti i odsustvu diskriminacije, ali je u okviru tih prava za slobodu izra┼żavanja dobila ocenu 0,49.

Lošija situacija u odnosu na prethodnu godinu zabele┼żena je u kategoriji "otvorenost dr┼żavnih institucija", gde je za pravo na informisanje Srbija dobila ocenu 0,47, a za dostupnost zakona i dokumenata vlasti 0,53.

Na prvom mestu po indeksu vladavine prava je Danska, a iza nje su Norveška, Finska i Švedska. Ove dr┼żave, uklju─Źuju─çi i Holandiju, imaju ocenu ve─çu od 0,85.

Nema─Źka je na šestom mestu, Velika Britanija na 11, Francuska na 18, dok je SAD na 19. Po indeksu vladavine prava, Kina se nalazi na 75. mestu, Rusija na 89, a Turska na 101.

Na dnu liste je Venecuela, gde je gotovo došlo do urušavanja vladavine prava, pored hiper-inflacije, korumpiranog sudstva, nasilnog zatvorskog sistema i gde se svakog dana ubije od 56 do 73 osobe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE