Obrenovac, 21.09.2019

SRPSKI VOZAČI MOGU DA ODAHNU


Izvor: Kurir,Večernje novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.11.2017.
Kola vam neće oduzimati zbog prekršaja, ali za ovo vam slede kazne od po 1.000 evra!

Foto:AP,Nebojša Mandić,Dado Đilas,Zorana Jevtić
Vozači koji učine najteže saobraćajne prekršaje ipak neće ostati bez vozila, kako je najavljeno tokom izrade novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

Naime, Vlada je prosledila Skupštini Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja bez ovog člana, koji je izazvao najviše bure u javnosti, pišu Novosti.

"Taj član je ostavljen za neko buduće vreme, kada se policija dovoljno opremi audio i video uređajima. Predlagač zakona je hteo da se mogućnost greške svede na minimum", kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

U predlogu zakona o izmenama i dopunama ZOBS, koji je usvojen 2009. godine, uvedeno je nekoliko veoma važnih novina. Tako je granica za dozvoljnu količinu alkohola u krvi smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uvedene su strože kazne za prevoz dece u vozilima bez autosedišta, određuje se i rigoroznija kontrola vozila na tehničkim pregledima, znatno su pooštrene kazne za nasilničku vožnju, prekoračenje brzine, obilaženje vozila koja su se zaustavila na pešačkom prelazu da propuste pešake, ali je uvedeno i nekoliko novina koje će vozači pozdraviti.

Tako je dozvoljeno obilaženje preko pune linije, ali samo u slučaju ako se obilaze sporija vozila, na primer traktori, bicikli, i ako se pritom ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Pojedine kazne su smanjene poput onih za gubljenje tablica, isteka roka vozačke dozvole i slično (sa 20.000 na 10.000), ali su za one najčešće previde, koje čine naši vozači, duplirane.

Tako će se za korišćenje telefona u toku vožnje kazna povećati sa 5.000 na 10.000 dinara, a ista kazna sleduje i za nevezivanje pojaseva u vozilu. Mnogo novina je posvećeno i auto-školama, ali su povećane nadležnosti Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pretnja od 1.000 evra

Prema predlogu ovog zakona, za veliki broj prekršaja vozači će morati da plate i do 120.000 dinara, (1.000 evra). Toliko će platiti svi sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, oni čija vožnja bude okarakterisana kao nasilnička, ali i vozači koji odbiju da se podvrgnu alko testu. Isti iznos moraće da plate i vozači koji upravljaju vozilom bez dozvole, ali i oni kojima je dozvola uzeta na određen period.

Ta kazna plaćaće se za prekoračenje brzine za više od 70 kilometara na čas u naselju i više od 80 kilometara na čas van naselja. Maksimalnom novčanom kaznom biće kažnjeni i vozači koji budu vozili decu mlađu od 12 godina, ili nižu od 135 centimetara na mestu suvozača.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE