Obrenovac, 21.09.2019

SRBIJA DOBIJA NOVI ZAKON


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.07.2017.
Nemojte ovo raditi jer ─çe vam oduzeti automobil!

Foto:Profimedia


´╗┐

Novi predlog zakona predvi─Ĺa oduzimanje vozila voza─Źima kojima se ustanovi dva promila alkohola u krvi.

U narednih mesec dana pred Skupštinom Srbije na─çi ─çe se novi predlog zakona o bezbednosti saobra─çaja koji predvi─Ĺa oštrije kazne od sadašnjeg, a jedna od predlo┼żenih mera bi─çe oduzimanje vozila voza─Źima kojima se ustanovi dva promila alkohola u krvi.

Ina─Źe, od 4.200 saobra─çajki koje su izazvali voza─Źi pod dejstvom alkohola, ─Źak 4.000 su bili muškarci, re─Źeno je danas na Me─Ĺunarodnoj konferenciji koja se bavi bezbednoš─çu u saobra─çaju, a koju je organizovala Agencija za bezbednost saobra─çaja s temom "alko brava".

"Mi ─çemo uskoro u Skupštinu uputiti novi predlog zakona o bezbednosti saobra─çaja u kojem se predvi─Ĺaju oštrije mere. Koliko god je bilo dilema, niko nije uspeo da me ubedi da mera koja spašava ┼żivot mo┼że da bude pogrešna", kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovi─ç otvaraju─çi konferenciju.

Najve─çi broj stradalih pešaka, kazao je Stefanovi─ç, su gra─Ĺani od preko 65 godina starosti, te istakao da represivne mere moraju da postoje.

"Kontrolisa─çemo svakoga. Ne─çe mu pomo─çi ni što vozi merecedes ni d┼żip, niti ako ima bilo kakvu ─Źlansku kartu. Ništa mu ne─çe pomo─çi. Svaki voza─Ź kojeg zaustavimo bi─çe alko testiran", poru─Źio je Stefanovi─ç.

Na skupu je re─Źeno da su "alko brave" dobar mehanizam kojim se u velikim sistemima spre─Źava da pokrene auto svako ko sedne za volan po dejstvom alkohola.

Stefanovi─ç je rekao da je u saobra─çajnim kontrolama samo tokom prošle godine otkriveno oko 52.000 voza─Źa koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i da je od toga broja gotovo polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

"Protekle godine je 128 osoba poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vo┼żnje pod uticajem alkohola, a 3.200 vozaca i drugih u─Źesnika u saobra─çaju zadobilo je lakše i te┼że povrede“, istakao je Stefanovi─ç.

Ministar policije je naglasio da je "─Źinjenica da se broj stradalih iz godine u godinu smanjuje i da preventivne i represivne mere policije daju rezultate i da to donekle ohrabruje, ali da moramo da radimo više".

Stefanovi─ç je ocenio da brojke pokazuju da su ┼żene zna─Źajno odgovorniji voza─Źi, ─Źak i kada se ura─Źuna njihova procentualna zastupljenost u saobra─Źaju.

Govore─çi i alkobravama, kao posebnoj tehnickoj inovaciji, Stefanovi─ç je rekao da su se one ve─ç pokazale kao korisne u Sjedinjenim Americkim Dr┼żavama, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji i drugim dr┼żavama.

"Alkobrave su va┼żne zato što se u velikom broju slu─Źajeva dešavalo da vozaci pod uticajem alkohola upravljaju vozilima ─Źak i pored izre─Źenih zaštitnih i kaznenih mera", naveo je Stefanovi─ç.

Dodao je da ─çe najmla─Ĺi od iskusnih policijskih instruktora imati priliku da nau─Źe kako da se sna─Ĺu u saobra─çaju kao i kako da pomognu drugima i tako zaštite ┼żivote.

"Ovog septembra po─Źinje naš projekat, koji radimo zajedno sa Ministarstvom prosvete, u kojem ─çe svi u─Źenici ─Źetvrtog i šestog razreda imati po osam ─Źasova godišnje, a koji ─çe izme─Ĺu ostalog biti posve─çeni i bezbednosti saobra─çaja", podsetio je Stefanovi─ç.

Vršilac du┼żnosti direktora Agencije za bezbednost saobra─çaja, Jasmina Miloševi─ç, pomenula je zna─Źaj koji ima podrška dr┼żave u pove─çanju bezbednsoti na putevima i navela da su edukacija, kampanje i konferencije na─Źin da se gra─Ĺani više edukuju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE