Obrenovac, 24.02.2020

SRPSKI ROBOT OSVAJA AMERIKU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 12.06.2017.
Tim naših srednjoškolaca već mesecima pravi i priprema robota sa kojim će u julu predstavljati Srbiju na Međunarodnim olimpijskim igrama u robotici u Vašingtonu

Foto:Milan Ilic / RAS Srbija
Vladana Joksimović, Teodora Golubović i Lazar Švraka iz privatne beogradske gimnazije "Kreativno pero", Dalibor Naspalić, Ilija Grk i Matija Đurović, učenici srpske gimnazije "Nikola Tesla" iz Budimpešte, i Filip Starčević iz Dvanaeste beogradske gimnazije, uveliko se pripremaju za takmičenje koje se održava od 16. do 18. jula.

- Od organizatora smo dobili zadatak da napravimo robota koji će "očistiti reku", odnosno prikupiti što više loptica. Plave predstavljaju čistu vodu, a narandžaste otpade. Ovaj ovde deo smo osmislili da vuče loptice, koje se potom penju, a onda senzor po boji prepoznaje da li da idu levo ili desno - objašnjavaju učenici, pokazujući na robota koji kruži po sobi i skuplja, a potom i izbacuje loptice.

Takmičari iz 164 države dobili su isti zadatak i materijal za rad, a pobeđuje tim čiji se mehanizam pokaže kao najbolji.

- Poenta je ko će kako sklopiti robota, ko kakvu ideju ima. Po dolasku u Vašington, bićemo udruženi sa predstavnicima još dve države, sa kojima ćemo potom biti u istom timu. Zasada sve teče po planu, poteškoće rešavamo u hodu, a treme još nema - pričaju đaci sa osmehom na licu.

Za razliku od drugih takmičara, Srbiju predstavljaju i učenici koji žive i uče u Budimpešti, ali ova ekipa tvrdi da je prostornu distancu nadomestio timski duh i dobra organizacija.

- Uglavnom su učenici iz Budimpešte radili programerski deo, a đaci iz Beograda konstruktorski. Kada se svi okupimo, onda isprobavamo sve što smo osmislili. Bili su oni kod nas sedam dana, pa mi kod njih, a sada kad su završili sa školskim obavezama, sastajemo se na Mašinskom fakultetu, koji nam je ustupio prostor neophodan za sklapanje robota - priča profesor programiranja u gimnaziji "Kreativno pero" i mentor takmičarskog tima Vuk Vujović, i dodaje da je sedmočlanoj ekipi pomagalo još petoro drugara.

PRVI USPEH I PRE POLASKA U AMERIKU

Prvi uspesi zabeleženi su i pre odlaska na takmičenje.

- Pojavila se softverska greška koju smo prijavili organizatorima. Međutim, kako nam odgovor nije stigao desetak dana, Filip je sam rešio problem, a njegovo rešenje je prosleđeno svim učesnicima koji su imali iste poteškoće - ponosan je Vujović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE