Obrenovac, 09.08.2020

SRBI BE┼ŻE OD RADA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2017.
Pre ─çemo da robijamo, nego da ─Źistimo ulice!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Društveno koristan rad u Srbiji je i dalje nepo┼żeljan, te naši gra─Ĺani svoje kazne radije "odle┼że".

Iako veoma popularan u svetu, društveno koristan rad, ili rad u javnom interesu, kao alternativa zatvorskoj ili nov─Źanoj kazni, u Srbiji je i dalje nepo┼żeljan, budu─çi da se gra─Ĺani pre odlu─Źuju da svoje kazne plate ili odslu┼że u zatvoru, nego da ─Źiste ulice ili se staraju o starim i bolesnim licima.

Prema podacima prekršajnog suda u Beogradu, taj sud je od 1, marta 2014, kada je uvedena ta mogu─çnost, izrekao 2.223 kazne rada u javnom interesu umesto nov─Źane kazne, što ─Źini tek 1,12 odsto svih izre─Źenih zamena kojih je protekle tri i po godine u ovom sudu bilo 198.142, naveo je predsednik tog suda Milan Marinovi─ç.

Kako je zamena nov─Źane kazne za rad u javnom interesu - dobrovoljna, odnosno okrivljeni mora da bude saglasan sa njom ili da sam tra┼żi tu opciju, okrivljeni su prema ovim podacima u skoro 99 odsto slu─Źajeva pre pristajali na prinudnu naplatu ili zamenu nov─Źane kazne zatvorom.
Ina─Źe, nov─Źana kazna se menja po principu hiljadu dinara - dan zatvora, ili hiljadu dinara - osam sati društveno korisnog rada.

Mogu─çe je izre─çi najmanje 20 sati a najviše 360 sati rada u javnom interesu.

Kao samostalnu kaznu koju je od prošle godine mogu─çe izre─çi za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, Prekršajni sud još nije izrekao nijednu pravosna┼żnu presudu sa kaznom rada u javnom interesu, rekao je Marinovi─ç, koji se zala┼że da se ta kazna uvede i za neke prekršaje predvi─Ĺene Zakonom o bezbednosti saobra─çaja na putevima.

Da Srbi nerado rade u javnom interesu pokazuje i primer iz 2014. godine, kada je Prekršajni sud u Beogradu nakon majskih poplava sve prekršajne naloge menjao radom u javnom interesu i to u Obrenovcu.

Marinovi─ç za Tanjug navodi da se sud na taj korak odlu─Źio u nameri da u─Źini dobro svima, pa je mahom nov─Źane kazne od 5.000 menjao za rad u javom interesu

"Od oko 2.500 tih rešenja, 666 njih je postalo pravosna┼żno i poslato Povereniku za izvršenje alternativnih sankcija. Od toga 37 lica je platilo kaznu, a samo jedan ─Źovek je kaznu odradio", ka┼że Marinovi─ç.

On je tako─Ĺe ukazao na problem dugotrajne procedure zamene i kratkog roka zastarelosti za izvršenje pravosna┼żnog rešenja od dve godine.

Prema njegovim re─Źima, u praksi se ─Źesto dešava da okrivljeni kome je nov─Źana kazna preina─Źena u zatvorsku, pred sudom tra┼żi zamenu u društveno korisni rad, ali do toga ipak ne do─Ĺe, jer jednostavno ne uspeva da se dogovori s poverenikom za izvršenje sankcije o tome šta ─çe konkretno raditi umesto da ide u zatvor ili da plati kaznu.

U tom slu─Źaju poverenik mora da obavesti sud o tome, a sud treba opet da promeni svoje rešenje i kaznu preina─Źi u zatvor, dok vreme prolazi i rok od dve godine za izvršenje zastareva.

Marinovi─ç ka┼że da bi pove─çenje roka zastarelosti na ─Źetiri godine otklonilo ovaj problem, i o─Źekuje da u budu─çnosti sistem društveno korisnog rada i u Srbiji profunkcioniše kao na zapadu.

Osim za prekršaje, ova kazna mo┼że da se izrekne za blaga krivi─Źna dela za koja je zapre─çena kazna do tri godine zatvora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE