Obrenovac, 25.08.2019

SRBI IDU U KOMŠILUK DA TOČE GORIVO


Izvor: M.Č.Gubelić,Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2017.
U BiH jeftinije i do 50 dinara po litru

Foto:Shutterstock
Sve više građana iz Srbije odlazi u Bosnu i Hercegovinu da bi točilo gorivo, a kažu da se može uštedeti i 2.000 dinara po rezervoaru.

Kada se pređe granica i uđe u Bosnu, mogu se videti načičkane pumpe što ne čudi jer sve više građana Srbije prelazi u komšiluk da toči benzin

"Najviše dolaze iz pograničnog područja, Bogatića, Šapca, Rume, Mitrovice... Ali ima i vozača sa beogradskim tablicama. Svi ovde pune rezervoare jer im je jeftinije", priča Dejan Stanković, radnik jedne pumpe.

Zbog niže cene goriva u susednoj Bosni i Hercegovini, građani Srbije okupirali su njihove benzinske stanice. Svaka druga tablica je "BĆ". Vozačima iz Bogatića i iz Badovinaca isplati se i na rezervoar. Uz dobar izgovor, poput onog "imam zemlju u susednoj zemlji", niko na granici ne pravi pitanje. A i uz drugi, slabiji alibi, da li bi iko imao milosti da pravi pitanje za jednu crvenu, koliko se uštedi po prelasku...

"Jeste jeftinije, nema šta. Svi sipamo. Kad nemamo novca da pređemo preko, sipamo od preprodavaca. Ovde trguju iz cele Mačve, Šapca, pa i Pocerine. Vikendom ne možemo da dođemo na red da pređemo granicu. Ja ne trgujem, idem po ugalj. I ugalj je jeftiniji u Bosni", kaže Miroslav Nedeljković.

Svi derivati su jeftiniji, a po litri goriva u proseku se štedi od 30 dinara pa naviše.

"Kad sam već tu u Badovincima, isplati se. Nekih 30 dinara je razlika. Iz Beograda do mog paše u Badovincima uštedim oko dve hiljade dinara i pokrijem troškove puta", kaže Ivan Levajac.

Najredovnije mušterije u Bosni su meštani opštine Bogatić. Novac koji potroše da bi prešli na drugu stranu Drine simboličan je u odnosu na uštedu kupovinom goriva preko granice. Niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovo počne da cveta prekogranični šverc. Nije dozvoljen prenos kanistera preko granice, ali nije ograničen broj prelazaka sa punim rezervoarom, pa oni koji žive nedaleko od granice u toku dana po gorivo u Bosnu pređu i po nekoliko puta.

Matematika je jasna, štedi se na svim derivatima. Evrodizel košta 1,69 km, odnosno 101,4 dinara, dok je u Srbiji 150, pa je ušteda skoro 50 dinara. Oko 40 dinara štedi se na litri benzina, jer je u Bosni evrosuper od 95 oktana oko 105 dinara, u Srbiji 142, a od 98 oktana 111 dinara, dok je u Srbiji 150 dinara. Auto-gas je 45 dinara pa vozači uštede oko 30 dinara. Zakon, akcize i cena sirove nafte vozačima su u drugom planu. Ne zanima ih politka, bitna je ušteda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE