Obrenovac, 22.02.2019

Srbija se zeleni na ovoj mapi, ali nemojte da se radujete prerano...


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Brojna privatna lo┼żi┼íta, saobra─çaj i velika industrija glavni su 'krivci' za kvalitet vazduha u Srbiji, koji je ovih dana u najmanju ruku problemati─Źan, te brojne gra─Ĺane odvodi na republi─Źke i strane sajtove na kojima se prikazuju podaci o kvalitetu vazduha

Foto:Worldwide Air Quality printscreen,Printscreen/SEPA


´╗┐

No, ─Źak i kada se na mapi prete┼żno prikazuju zelena polja, koja ozna─Źavaju dobar kvalitet na toj lokaciji, zabrinjava to što te mape, naro─Źito strane, prikazuju nedovoljan broj mernih stanica u Srbiji. Dok je Rumunija na─Źi─Źkana, a granice izme─Ĺu nekih zemalja se gotovo ne vide, cele centralna, isto─Źna i zapadna Srbija su potpuno nepokrivene.

Stru─Źnajci ipak ka┼żu da je broj stanica u Srbiji dovoljan.

- U Srbiji je broj stanica odre─Ĺen prema EU propisima. Ve─çina - njih 28 -donacija su iz Evropske unije, a ostalih osam su finansirali Fond za zaštitu ┼żivotne sredine i veliki operateri koji ho─çe da doka┼żu da ne zaga─Ĺuju vazduh svojim poslovanjem. Sajtovi na kojima gra─Ĺani prate stanje vazduha isklju─Źivo prenose podatke sa automatskih monitoringa, koji nisu jedini, pa ni relevantni - ka┼że Tihomir Popovi─ç, stru─Źnjak za kvalitet vazduha.

U U┼żicu, na primer, operiše stanica u kojoj se na 24 sata uzima uzorak sa propisanog filtera, analizira u laboratoriji i tako ukazuje na koncentraciju suspendovanih ─Źestica u vazduhu, a nekad i na sadr┼żaj teških metala.

- Ova merenja su relevantna i osnovna, dok se relevantnost stanica za automatski monitoring, koji daju prikaze stanja u realnom vremenum, naknadno utvr─Ĺuje -ka┼że on.

Ipak, on naglašava da ─Źak ni merne stanice u svakom mestu u Srbiji ne─çe rešiti problem zaga─Ĺenja.

- Zbog merenja kvaliteta vazduha, on ne─çe biti bolji. Podaci malo zna─Źe ako se ne preduzmu realne akcije - objašnjava.

Dok dr┼żava ne uvede nove mere za zaštitu ┼żivotne sredine, neke od tih akcija, koje gra─Ĺani sami mogu da preduzmu, jesu prelazak sa lo┼żenja uglja i drva na finije energente, kao i manje koriš─çenje sopstvenog automobila. U privatnim uslovima kvalitet vazduha pove─ça─çe pretvaranje doma u nepuša─Źku zonu, uklju─Źen aspirator pri svakom kuvanju, obazrivo rukovanje sa ku─çnom hemijom i kozmetikom, a naro─Źito dezodoransima, kao i redovno usisavanje i brisanje prašine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE