Obrenovac, 15.11.2018

Srbija se zeleni na ovoj mapi, ali nemojte da se radujete prerano...


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Brojna privatna ložišta, saobraćaj i velika industrija glavni su 'krivci' za kvalitet vazduha u Srbiji, koji je ovih dana u najmanju ruku problematičan, te brojne građane odvodi na republičke i strane sajtove na kojima se prikazuju podaci o kvalitetu vazduha

Foto:Worldwide Air Quality printscreen,Printscreen/SEPA
No, čak i kada se na mapi pretežno prikazuju zelena polja, koja označavaju dobar kvalitet na toj lokaciji, zabrinjava to što te mape, naročito strane, prikazuju nedovoljan broj mernih stanica u Srbiji. Dok je Rumunija načičkana, a granice između nekih zemalja se gotovo ne vide, cele centralna, istočna i zapadna Srbija su potpuno nepokrivene.

Stručnajci ipak kažu da je broj stanica u Srbiji dovoljan.

- U Srbiji je broj stanica određen prema EU propisima. Većina - njih 28 -donacija su iz Evropske unije, a ostalih osam su finansirali Fond za zaštitu životne sredine i veliki operateri koji hoće da dokažu da ne zagađuju vazduh svojim poslovanjem. Sajtovi na kojima građani prate stanje vazduha isključivo prenose podatke sa automatskih monitoringa, koji nisu jedini, pa ni relevantni - kaže Tihomir Popović, stručnjak za kvalitet vazduha.

U Užicu, na primer, operiše stanica u kojoj se na 24 sata uzima uzorak sa propisanog filtera, analizira u laboratoriji i tako ukazuje na koncentraciju suspendovanih čestica u vazduhu, a nekad i na sadržaj teških metala.

- Ova merenja su relevantna i osnovna, dok se relevantnost stanica za automatski monitoring, koji daju prikaze stanja u realnom vremenum, naknadno utvrđuje -kaže on.

Ipak, on naglašava da čak ni merne stanice u svakom mestu u Srbiji neće rešiti problem zagađenja.

- Zbog merenja kvaliteta vazduha, on neće biti bolji. Podaci malo znače ako se ne preduzmu realne akcije - objašnjava.

Dok država ne uvede nove mere za zaštitu životne sredine, neke od tih akcija, koje građani sami mogu da preduzmu, jesu prelazak sa loženja uglja i drva na finije energente, kao i manje korišćenje sopstvenog automobila. U privatnim uslovima kvalitet vazduha povećaće pretvaranje doma u nepušačku zonu, uključen aspirator pri svakom kuvanju, obazrivo rukovanje sa kućnom hemijom i kozmetikom, a naročito dezodoransima, kao i redovno usisavanje i brisanje prašine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE