Obrenovac, 24.06.2019

Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2017.
Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.600 žena, dok od te bolesti umre njih 1.600, izjavila je predsednica udruženja Evropa Dona Srbija Stanislava Otašević

Foto:hashimoto.rs/ilustracija / Arhiva
Ona je na tribini "Vreme je za promene" u Beogradu, istakla da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke.

 

- Naše Udruženje se bori da unapredi svest žena o značaju zdravlja dojke, ali i da svima budu dostupni jednaki načini dijagnostikovanja i lečenja bolesti - kazala je Otašević.

Ona je dodala da svaka žena može na svoj telefon preuzeti aplikaciju koja im objašnjava na koji način mogu da urade samopregled dojki, jer je "prevencija najvažnija".

Dragana Bogdanović Stojanović sa Instituta za onkologiju Vojvodine rekla je da žene kojima se rak otkrije u ranoj fazi, imaju šanse "ne samo za izlečenje već i za mnogo kvalitetniji život kasnije jer često promene svoje prioritete".

- Neophodno je redovno raditi mamografiju, a između tih pregleda vršiti samopreglede - kazala je Bogdanović Stojanović i dodala da se žene često plaše zračenja prilikom pregleda, ali da to "apsolutno ne ugrožava zdravlje".

Ona je dodala da se u budućnosti mogu očekivati mnogi inovativni načini dijagnostikovanja raka dojke, kroz samo vađenje krvi ili grudnjaka koji prati promene temperature.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE