Obrenovac, 11.08.2020

SRBIJA - ZEMLJA ─îUDA


Izvor: Telegaf,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2019.
6 najzanimljivijih arheoloških otkrića u Srbiji

Foto:Telegraf


´╗┐

U blizini Kuršumlije prona─Ĺeno je 11 izgubljenih gradova, kao i kod star 8.000 godina kod Jagodine...

U blizini Konstantinove vile na Medijani, arheološkom nalazištu u Nišu, prona─Ĺeno je kupatilo iz 4. veka nove ere - površine kao moderni spa centar.

- Ovo je velika stvar - najve─ça u Srbiji, a mo┼żda i šire, ali to ─çemo videti kad nastavimo iskopavanja - ka┼że šefica istra┼żivanja na Medijani, arheolog Nade┼żda Gavrilovi─ç Vitas za BBC na srpskom.

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je bilo nekoliko zna─Źajnih arheoloških otkri─ça - prona─Ĺen je sarkofag u Viminacijumu blizu Kostolca, kod Niša je otkriven zub neandertalca, u blizini Kuršumlije prona─Ĺeno je 11 izgubljenih gradova, kao i kod star 8.000 godina kod Jagodine.

BBC na srpskom sastavio je listu šest najzanimljivijih arheoloških otkri─ça u Srbiji.

KUPATILO CARA KONSTANTINA

Na prvom mestu je kupatilo cara Konstantina. Za rimska kupatila na Medijani se znalo još 30-tih godina prošlog veka, ka┼że Gavrilovi─ç i dodaje da su 60-tih po─Źela istra┼żivanja.

- Pola veka kasnije imali smo i sre─çu i privilegiju da krenemo sa novim iskopavanjima termi. Kao stru─Źnjake zapanjilo nas je što smo iskopali terme daleko ve─çe nego što smo o─Źekivali.

Mogu─çe je da su terme ve─çe, ka┼że Gavrilovi─ç objašnjavaju─çi da su završena samo ovogodišnja istra┼żivanja.

- Trenutno su iskopane terme površine preko 1.200 metara kvadratnih. Da steknete utisak koliko je to - javna kupatila koja su otkrivena u okviru carskog grada u Sirmijumu prostiru se po površini 4.200 metara kvadratnih metara, a ovo su privatne terme cara Konstantina - objašnjava Gavrilovi─ç.

U jednom periodu, Sirmijum je bio prestonica Rimskog carstva i nalazi se u blizini današnje Sremske Mitrovice.

CARSKA PALATA MAKSIMILIJANA HERKULIJA

Na drugom mestu je nalazište Glac. Pored Medijane, bilo je još nekoliko velikih arheoloških otkri─ça u poslednje vreme na teritoriji Srbije, ka┼że za BBC Stefan Pop-Lazi─ç iz Arheološkog instituta.

- Najve─çe je verovatno nalazište Glac u okolini Sremske Mitrovice, gde je otkrivena carska palata Maksimijana Herkulija. Me─Ĺu va┼żnijim je i hram posve─çen carevima u Sirmijumu - isti─Źe on.

U periodu antike, Sirmijum je bio jedan od najve─çih gradova na Balkanskom poluostrvu, a u 4. veku je u centru grada izgra─Ĺena carska palata. Rimski pisci su ostavili zapise da je car Maksimijan Herkulije podigao još jednu palatu u blizini grada. Tokom iskopavanja 2018. godine, na nalazištu je prona─Ĺena kasnoanti─Źka vila izgra─Ĺena od mermera iz svih delova rimskog carstva. Arheolozi veruju da vila nije pripada obi─Źnom gra─Ĺaninu.

NEANDERTALAC IZ NIŠA

Pre samo dva meseca u Jelašni─Źkoj klisuri u blizini Niša prona─Ĺen je zub star 100.000 godina. Filozofski fakultet u Beogradu saopštio je da je taj gornji kutnjak prvi „pouzdano identifikovani fosil nenadretalca sa teritorije Srbije".

Arheolozi su tada rekli da je kutnjak „izvanredno o─Źuvan" i da je „pripadao individui u kasnom stadijumu detinjstva". Iz ovog kutnjaka istra┼żiva─Źi sada pokušavaju da izoluju drevnu DNK.

SARKOFAG U VIMINACIJUMU

Gavrilovi─ç ka┼że da je Viminacijum, nalazište u blizini Kostolca, „rudnik od lokaliteta" na kom gotovo svakodnevno ima otkri─ça. U sarkofagu su prona─Ĺeni sredove─Źni muškarac i mlada ┼żena, odevena u raskošnu ode─çu.

Dok je on bio sahranjen bez li─Źnih predmeta, ┼żena je bila obu─Źena u ode─çu protkanu zlatnim nitima, sa perlama od zlata, bisera i stakla, uz ukrase sa dragim kamenjem.

IZGUBLJENI GRADOVI I DREVNI KOD

Istra┼żivanja u okolini Kuršumlije dovela su do otkri─îa 11 „izgubljenih gradova." Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je i anti─Źku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Na figurinama otkrivenim kod Jagodine, prona─Ĺen je kod nastao pre oko 8.000 godina - sistem crtica, linija i ta─Źkica urezanih u kamene skulpture. Figurine predstavljaju trudnice, kao i ┼żenske i muške polne organe.

Arheolog Milorad Stoji─ç koji je godinama istra┼żivao nalazište Belica, rekao je da se crtice i ta─Źkice mogu tuma─Źiti na više na─Źina, kao medicinski kalendar kojim su zabele┼żeni ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa.

- Kao i danas, za ljude koji veruju u amajlije, kultni predmet je kompletan i delotvoran tek sa zapisom magijske formule ili molitve. Beli─Źke figurine su nesumnjivo izra─Ĺivane da bi prenele molbu i ┼żelju višim silama, a sude─çi po njihovoj simbolici, o─Źekivalo se da donesu plodnost, zdravlje i sre─çu - rekao je Stoji─ç za Ve─Źernje novosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE