Obrenovac, 20.08.2019

KAKO SE KOTIRA SRPSKI PASOŠ?


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2018.
Možemo da uđemo u 126 zemalja na svetu, a bez vize u 83 države

Foto:Profimedia
Srbija se nalazi na 31. mestu liste zemalja čiji pasoši omogućavaju najlakše putovanje, što je skok od sedam mesta, s obzirom da se u 2017. godini Srbija nalazila na 38. mestu.

Kako se navodi na internet stranici The passport Index (www.passportindex.org), Srbija je 31. mesto na listi zaslužila jer njeni građani sa pasošem mogu da uđu u 126 zemalja na svetu.

Nosiocima srpskog pasoša nije potrebna nikakva viza za 83 zemlje dok se za 43 zemlje viza dobija odmah po ulasku. Vlasnicima srpskih pasoša viza je neophodna za 72 zemlje. Na prvom mestu liste nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji građani sa svojim pasošem mogu da uđu u 167 zemalja, dok drugo mesto dele Nemačka i Singapur sa čijim pasošem se može ući u 166 zemalja.

Pasoši Danske, Švedske, Finske, Luksemburga, Italije, Francuske, Holandije, Španije, Norveške, Južne Koreje i SAD nalaze se na trećem mestu i sa njima se može ući u 165 zemalja. Od zemalja bivše Jugoslavije, najjači pasoš ima Slovenija koja se nalazi na sedmom mestu i njime se može ući u 161 zemlju, nju prati Hrvatska na 11. mestu, a Makedonija i Crna Gora se nalaze na 36. i 37. mestu.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 40. mestu. Od svih stanovnika bivše Jugoslavije, najmanje mogućnosti za slobodno putovanje imaju ljudi s Kosova, koje se nalaze na 81 mestu. Na poslednjem mestu je avganistanski pasoš kojim se može putovati samo u 29 zemalja, a za njim slede Irak, Pakistan, Sirija i Somalija. The Passport Index rangira 199 pasoša.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE