Obrenovac, 09.07.2020

OD OBEĆANJA DO ISPUNJENJA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2020.
Čučković: Mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni time što smo isporučili građanima Obrenovca i što je odbornički mandat i odbornička funkcija mogla da doprinese razvoju mnogih delova Obrenovca.

Foto:lokalnenovine.rs
Prvu sednicu Skupštine Gradske opštine Obrenovac u ovoj godini i poslednju u ovom sazivu obeležilo je izlaganje predsednika Gradske opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića koji se osvrnuo na sve ono što je ovaj saziv Skupštine uradio tokom svog četvorogodišnjeg mandata. Podsećanja radi Čučković je sa sobom poneo ekspoze iz 2016.godine i sa ponosom izjavio da je 99 posto obećanja iz ekspozea ispunjeno.

"Prolazeći kroz ovaj ekspoze zaista mogu da izrazim lično zadovoljstvo i u ime svih nas zajedno, kako smo i na koji način uspeli efektno da iskoristimo ove četiri godine našeg života i podarimo mnoge objekte našim građanima." - rekao je Čučković.

Na samom početku ekspozea iz 2016. godine bila je priča o zaštiti Obrenovca, uređenju i čišćenju rečnih korita, uređenju i čišćenju kanala, rekonstrukciji crpnih stanica, uređenju i rekonstrukciji kanala Kupinac. Danas smo svedoci da je sve od ovde pobrojanih stvari urađeno. 

Obećano je i da će sva stručna tela Gradske opštine dati sve od sebe da se ubrzaju svi republički procesi na teritoriji opštine Obrenovac. Najveći od njih je bio autoput i kako je tada u ekspozeu rečeno "povezaćemo Obrenovac sa Zapadnom Evropom, povezaćemo Obrenovac sa Koridorima 10 i 11", tako je danas ta priča postala realnost zvana autoput "Miloš Veliki". Ovaj put  predstavlja deonicu Koridora 11 od Obrenovca do Preljine kod Čačka u dužini od 103 kilometra novog autoputa i deonicu Surčin - Obrenovac u dužini od 17,6 kilometara.

"Obećali smo da ćemo zajedno sa direktorom EPS-a, koji je u to doba imenovan, našim sugrađaninom Miloradom Grčićem vratiti elektranu u naš grad. Našim sporazumom, nizom ugovora i konkretnih projekata uspeli smo da uradimo sve ono što smo želeli, a nismo imali novca u našem budžetu. Najveća stvar od tih jeste potpisan ugovor za izgradnju treće magistrale toplovoda kako bi pouzdanost našeg sistema bila što bolja za postojeće korisnike i kako bismo proširili mrežu za sva ona naselja koja danas nemaju centralno grejanje." - izjavio je Čučković.

Gradske opština Obrenovac značajna sredstva tokom ove četiri godine izdvojila je za zdravstvo, sport i obrazovanje pa tako deca iz Grabovca, Skele i "Prve obrenovačke osnovne škole"  već uveliko koriste novoizgrađene fiskulturne sale, a korisnici zdravstvenih usluga od pre dve nedelje koriste novu zgradu Doma zdravlja. Nastavljena je i realizacija  jedinstvenog programa u Srbiji "Eko kampovi" gde sva deca od prvog do četvrtog razreda potpuno besplatno letuju i zimuju na najlepšim srpskim planinama. Besplatan sport za sve je udvostručio broj klubova i broj dece na sportskim terenima i to je jedan od projekata opštine Obrenovac  koji će zaživeti u celoj Srbiji. Potpisan je ugovor da sva deca od prvog do četvrtog imaju nastavnike fizičkog kao što to Obrenovčani imaju.

Što se tiče infrastrukture obećana je izgradnja vodovoda u mnogim selima opštine Obrenovac.

"Ono što je danas 2020. godine iza nas jeste da je više hiljada domaćinstava, pre svega u delu ka Ibarskoj magistrali dobilo priključak na zdravu pitku vodu. Takođe ovde u ekspozeu piše da ćemo posvećeno raditi na proširenju našeg kapaciteta vodoizvorišta i taj kapacitet je proširen i urađen i spremili smo, tender je u toku, da se uradi još jedan reni bunar kako bismo uspeli da snabdemo i ove meštane koji danas nemaju vodu i to će biti obećanje koje ćemo završiti do 2024. godine da i Vukićevica, Dren, Orašac, Ljubinić, Trstenica, Piroman i Brović dobiju vodu. Sprema se raspisivanje javne nabavke za izgradnju vodovoda u Piromanu i Broviću, vidite duž valjevskog puta da se završava cevovod do Stublina i tokom sledeće nedelje ćemo imati potpisivanje ugovora za projektovanje vodovodnog sistema, primara, od Grabovca do Banjana." - naglasio je Čučković.

Pre četiri godine mnoga naselja nisu imala kanalizacione sisteme, septičke jame su davile i Šljivice, i delove Belog Polja, Dudove, naselje Braće Jugović i delove glavne ulice koji nisu imali kanalizacioni priključak. Danas je ta slika drugačija, a drugačija je slika i u Zvečkoj duž valjevskog puta gde su radovi na kanalizacionoj mreži završeni, dok je u delu Zvečka šabački put, projekat uvođenja kanalizacije u toku.

Urađeno je niz saobraćajnica u selima, rekonstruisani kilometri i kilometri puteva. Mnoga sela su premrežena novom putnom infrastrukturom, dok je od glavnih saobraćajnica ostao nezavršen samo šabački put koji će biti rekonstruisan kada se završi projekat kanalizacije.

Svi programi vezani i za stare i za mlade su nastavljeni da se realizuju, i stipendije i besplatna letovanja za najbolje studente, kao i besplatni izleti za sve obrenovačke penzionere. Urađena su 22 dečja igrališta, Prirodnjački dom, trim staza sa rasvetom za mogućnost korišćenja u večernjim satima, uređeni su svi  priobalni delovi Zabrana sa jednim pontonom. Uskoro se otvara javna nabavka za izvođača radova na izgradnji Avantura parka koji je bio želja građana Obrenovca.

Dobra saradnja Gradske opštine Obrenovac sa gradom i Republikom pružila je mogućnost da mnoge objekte na teritoriji naše opštine finansira grad Beograd i samim tim se uštedi deo novca za druge investicije.

"Setite se samo kako je pre nekoliko godina izgledalo kupalište Cevka, bila je izvučena jedna cev koja je išla po njivi od hotela i bila je pored trafostanice kod hotela i tu su se ljudi tiskali, a danas imamo u završnoj fazi dva bazena, odbojkaško igralište, nekoliko pergola sa novom plažom, igralište za decu, imamo komfor sa svlačionicom i svim ostalim sadržajima uz povećan broj tuševa za sve sugrađane. Ista stvar je i sa kupalištem u centru i ono je na taj način uređeno. Ovde u ekspozeu piše i obećanje koje je vezano za uređenje prostora stare opštine. Pre nekoliko godina to je bilo ruglo Obrenovca, danas tu niče jedan objekat koji će biti na ponos svih Obrenovčana u centru grada i koji će biti na raspolaganju građanima." - rekao je Čučković.

Punjenje budžeta od poreza na zarade i drastično smanjenje broja nezaposlenih, zahvaljujući fabrici Mei Ta, je najveći uspeh ove opštinske vlasti.

Čučković je naglasio da jedina stvar koja nije ispunjena je uređenje hotela, da se traženje strateškog partnera odvijalo u dva pravca, da je u blizini hotela urađen Akva park, uređena Cevka, izgradnja tržnog centra treba da počne ovog proleća i da veruje da će to olakšati pronalaženje rešenja za budućnost ovog objekta u narednom periodu.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, zahvalio se svim odbornicima na angažovanju i posvećenosti u radu.

"Mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni time što smo isporučili građanima Obrenovca i što je odbornički mandat i odbornička funkcija mogla da doprinese razvoju mnogih delova Obrenovca." - istakao je Miroslav Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE