Obrenovac, 19.06.2019

UVODI SE SPECIJALAN PROGRAM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2018.
Snimanje suđenja uz pretvaranje glasa u tekst na računaru

Foto:Printscreen
U Srbiji je u planu uvođenje specijalog programa koji treba da omogući da se sva suđenja snimaju tonski i, uz pomoć savremenog softvera, glasovi svih učesnika u postupku u realnom vremenu pretvaraju u transktripte. Ovaj vid transkripcije glasa u tekst zameniće sadašnje diktiranje zapisnika koji vodi sudija, kao i naknadno prekucavanje transkripata snimljenih suđenja.

Program traskripcije glasa u tekst, kada je u pitanju diktiranje presuda i rešenja i drugih sudskih odluka, kao pilot projekat već postoji u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, Osnovnom sudu u Zrenjaninu i Osnovnom sudu u Kragujevcu.

U planu je uvođenje ovog programa u sve sudove, a snjimanje i celog toka glavnog pretresa (suđenja) biće moguće nakon izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku.

Projekat bi trebalo da se finansira iz pristupnih fondova Evropske unije.

Ovaj program omogućava da se diktirani tekst odmah vidi na ekranu računara i omogućava da se tonski zapisi sa 95 odsto tačnosti u realnom vremenu pretvore u transkripte i da se na taj način suđenja znatno skrate.

U sistem ovog programa ugrađen je srpski rečnik od milion reči, fraza, izraza i rečenica iz sudske prakse, a poznaje i srpska gramatička pravila i ima ugrađen kompletan tekst editor na srpskom jeziku.

To znači da, na primer, sve što sudija izdiktira - ispisuje se u realnom vremenu, ćiriličnim pismom u editoru računara, i to na način na koji je izgovoreno.

S obzirom na to da ima razne opcije, pored audio, program omogućava pretvaranje i video zapisa u tekst, kao i snimaka sa diktafona, mikrofona, mobilnog telefona, tableta i računara.

Može se diktirati direktno u obrazce ili modele sudskih akata (odluka, rešenja, presuda), kao i u sve druge aplikacije.

Zahvaljujući opciji momentalne ili naknadne transkripcije audio i video sadržaja, primenljiv je i za transkripciju zapisnika, svedočenja, suočavanja, istrage, sednica, ili rada na daljinu.

Prošle sedmice Advokatska komora Beograda podnela je inicijativu Ministarstvu pravde za izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku kako bi se omogućilo obavezno tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji i uvođenje ovog načina rada.

Na ovaj način bi se, kako je navela AKB u saopštenju za medije, drastično skratilo trajanje sudskih procesa i unapredila efikasnost pravosuđa, jer je u sudnicama u Srbiji najveći problem vođenje zapisnika.

Sada još uvek sudija diktira zapisnik tako što prepričava iskaz i unosi samo sadržinu koju smatra bitnom.

Prilikom prepričavanja iskaza gube se (važni) detalji, tako da se mnogo vremena gubi u raspravi oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije. Kada bi se ova rasprava izbegla, suđenja bi bila brža, smatraju u AKB.

Ovaj način rada uz pomoć savremenog programa dostupan je i tužilaštvima, advokaturi, državnoj upravi, javnim izvršiteljima, poslovnom svetu.

Tonsko snimanje suđenja je, inače, već uvedeno u zemlje u regionu, a u Hrvatskoj od pre tri meseca, saopštila je AKB.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE