Obrenovac, 25.08.2019

SRBIJA DO SVEMIRA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2018.
Oni žele da proradi SRPSKA 'NASA', a evo kako odgovaraju na pitanje 'A ŠTA ĆE NAM?'

Foto:RAS Srbija
Srbija bi u skorijoj budućnosti mogla da dobije svemirsku agenciju, čije postojanje će umnogome poboljšati kvalitet života građana i olakšati rad državnih organa. Jedna od najvažnijih aktivnosti Srpske svemirske agencije (SSA) bila bi korišćenje satelitskih snimaka pri zaštiti stanovnika i poljoprivrednih dobara od prirodnih nepogoda, njeno postojanje bi uticalo na razvoj industrije, a entuzijastima i naučnicima koji se bave svemirom, omogućila bi da na ovakvim projektima rade u Srbiji, a ne inostranstvu.

Milan Mijović, osnivač i predsednik Kancelarije Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE), objasnio je za "Blic", da je Srpska svemirska agencija projekat Kancelarije, napisan još 2016. godine, te je za samo osnivanje Agencije, potrebna reakcija države.

- Projekat je napisan u vidu naučnog rada, a fokus je na pitanju zašto je Srbiji potrebna svemirska agencija. To za sada nema veze sa lansiranjem šatlova, satelita i sličnih megalomanskih projekata, već bi se zasnivala na primeni postojećih tehnologija - objašnjava Mijović, koji kaže da je važno prvo praviti "male korake".

Iako Srbija nema svoje satelite, dostupni su nam programi Evropske svemirske agencije, kao i Ujedinjenih nacija, a korišćenje njihovih satelitskih snimaka je besplatno.

Jedan od ciljeva SSA, bio bi i razvoj kadrova i domaće akademske zajednice, koja bi se bavila pitanjima svemira. Zanimljivo je i da inostrani programi koji dozvoljavaju besplatno korišćenje satelitskih snimaka, nude i besplatne obuke.

Praćenje prirodnih nepogoda

Šta bi, zapravo, bila konkretna primena rada Srpske svemirske agencije, kao i pomenutih satelitskih snimaka, i zašto bi to trebalo da zanima "prosečnog" građanina?

Prema rečima sagovornika "Blica", primarna primena satelitskih snimaka bila bi praćenje prirodnih nepogoda, poput poplava. U tom slučaju, stanovništvo bi moglo biti upozoreno na vreme, te bi se blagovremeno i po potrebi evakuisali.

Takođe, satelitski snimci bi se koristili i pri zaštiti poljoprivrednih useva, a efikasni su i u praćenju urbanog razvoja.

- Kod nas postoji veliki problem sa nelegalnom gradnjom. Satelitski snimci, generalno, pomažu pri razvoju ljudskih naseobina.

Studenti lansiraju satelite

Ipak, ni sateliti nisu toliko nedostižna tehnologija, kako kaže Mijović.

- U poslednjih 15 godina su izuzetno dostupni. Postoji veliki broj različitih vrsta, a među njima su piko i nano sateliti, koje može da lansira skoro svaki univerzitet. Dakle, mogu da ih naprave timovi studenata.

- Predstavljanje naučnih radova i saradnja sa drugim državama, posećivanje kongresa, dakle akademska crta, takođe bi bile važne pri osnivanju Srpske svemirske agencije. Tu je i razvoj industrije, odnosno, "veliki igrači", koji bi želeli da ulažu - kaže Mijović, i dodaje da su razvijanje softvera, aplikacija i, uopšteno, IT sektor, od presudnog značaja.

Takođe, razvoj ove grane doprineo bi da veliki broj stručnjaka koji bi želeo da se bavi kosmosom, priliku za to dobije u Srbiji, te više neće morati da odlaze u inostranstvo.

- Srpska svemirska agencija unapredila bi živote ljudi u Srbiji. Koristeći satelitske snimke drugih agencija, mogli bismo odmah da počnemo sa radom - kaže Mijović.

Ne zna se ko je nadležan za svemir

Međutim, on ne može da da tačne prognoze kada bi SSA mogla da zaživi, imajući u vidu da se još uvek čekaju odgovori nadležnih. Ipak, prema rečima sagovornika "Blica", nadležni su prepoznali da je u pitanju projekat koji je koristan za državu.

Takođe, i dalje je otvoreno pitanje koje ministarstvo bi bilo nadležno za SSA, po inostranim iskustvima, to bi bilo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, međutim to još uvek nije regulisano, kaže naš sagovornik.

Svemirsko pravo

Kancelarija Srbije za svemirske nauke trenutno broji desetak aktivnih članova. Među njima ima inženjera, pravnika, arhitekata, a sve ih vezuje ljubav prema svemiru. Sam Mijović po obrazovanju je pravnik, a stručno se usmerio baš na svemirsko pravo.

- Svemirsko pravo je nastalo pre više od pola veka, a u Srbiji je više na akademskom, naučnom nivou. Nemamo satelite, pa samim tim ni potrebu za svemirskim pravom, ali može da se učestvuje na međunarodnom planu.

- Ako bi Srbija pristupila Komitetu UN za miroljubivo korišćenje svemira, koji ima dva potkomiteta, pravni i tehnički, mogli bismo da učestvujemo u međunarodnom pravu i kreiranju dalje politike, te da se na taj način uključimo u međunarodnu zajednicu koja se bavi pitanjima svemira.

Srbija nije mogla da "nasledi" Jugoslaviju

Zanimljivo je da je Jugoslavija bila važan član pomenutog komiteta, ali nakon raspada države, Srbija nije automatski "nasledila" tu poziciju.

- Još jedna zanimljiva činjenica jeste da se Međunarodni astronautički kongres, koji se održava jedanput godišnje, a koji broji oko 6000 delegata iz celog sveta iz raznih oblasti svemirskog sektora, kao najprestižnija konferencija ove vrste na kome Kancelarija učestvuje od 2015. godine, održao davne 1967. godine u Beogradu. Ovo pokazuje da smo na samim počecima razvoja svemirskih istraživanja bili u samom vrhu međunarodne zajednice - kaže Mijović.

- Na konferenciji UN-a u Meksiku 2016. godine, pozvani smo da postanemo član Komiteta UN, ali potrebno je da neko od naših nadležnih pošalje pismo, kojim traži članstvo, i ono odmah bude odobreno. Obavestio sam nadležne organe, objasnio da smo pozvani i da je samo samo članstvo besplatno - zaključuje Milan Mijović u razgovoru za "Blic".

Prema međunarodnim konvencijama, svemir se definiše kao opšta baština čovečanstva.

I ranije postojala ovakva inicijativa

O osnivanju ovakve agencije u našoj zemlji govorilo se i ranije. Mediji su još 2010. godine pisali o Srpskoj svemirskoj agenciji (SSA), a njeno osnivanje predstavljeno je kao ideja izvesnog dr Veselina Sjekloće, koji je poznat poznat kao nekadašnji savetnik Velimira Ilića u Ministarstvu građevinarstva i bivši potpredsednik Privredne komore Beograda.

Mijović je rekao da mu ova inicijativa, niti sam Sjekloća, nisu poznati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE