Obrenovac, 21.09.2019

STRAŠNO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2017.
Sve vi┼íe Srba dobija rak ┼ítitne ┼żledne

Foto:Profimedia


´╗┐

Oboljenja štitne ┼żlezde u stalnom su porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Klini─Źkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata.

Na─Źelnik Centra prof. Ivan Paunovi─ç ka┼że da je re─Ź o pacijentima koji su imali dobro─çudna, ali i zlo─çudna obolenja štitaste ┼żlezde.

"Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste ┼żlezde", rekao je Paunovi─ç za Tanjug.

Da li ─çe se potpuno ili delimi─Źno odstraniti štitasta ┼żlezda, kako ka┼że, zavisi od nalaza.

"Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta ┼żlezda ve─ç je mogu─çe da se odstrani delimi─Źno, a da ostane drugi re┼żanj koji je zdrav. To se utvr─Ĺuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog ─Źvora", pojasnio je on.

Zahvaljuju─çi hirurgiji, najve─çi broj pacijenti koji su operisani od raka štitaste ┼żlezde danas su zdravi ljudi.

"Rak štitaste ┼żlezde je takvo oboljenje da se jedino mo┼że izle─Źiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemogu─çe je operisati i potrebne su druge metode le─Źenja", pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgije KCS je ina─Źe jedina ustanova u Srbiji koja se isklju─Źivo bavi hirurškim le─Źenjem obolenja štiitaste ┼żlezde, paraštitaste ┼żlezde, nadbubre┼żne ┼żlezde i endokrinog pankreasa.

Pre ─Źetiri godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je subspecijalizaciju iz endokrine hirurgije, te danas ima dovoljan broj hirurga koji u drugim zdravstvenim centrima uspešno rade te operacija.

"Smatram da je to veliki uspeh našeg centra što su hirurzi koji su ovde završili subspecijalizaciju po─Źeli da se aktivno bave ovom specifi─Źnom vrstom hirurgije", naglasio je on.

Endokrina hirurgija u KCS ove godine slavi 40 godina postojanja, a ro─Ĺendan ─çe obele┼żiti 6. i 7. oktobra prvim Kongresom endokrinih hirurga Srbije na Medicinskom fakultetu.

U okviru kongresa promovisa─çe i knjigu "Hirurgija štitaste ┼żlezde", a doc. dr Vladan ┼Żivaljevi─ç ka┼że da je knjigu pisalo više od 40 autora i koautora "najkompententijih u toj oblasti".

"Osim hirurga iz našeg centra u─Źestvovali su i endokrinolozi, patolozi, epidemiolozi, radiolozi, specijalisti nuklerne medicine", rekao je ┼Żivaljevi─ç.

On je naglasio da je knjiga mnogo više od pri─Źe o samom hirurškom le─Źenju oboljenja štitaste ┼żlezde, jer je u njoj prakti─Źno obra─Ĺeno sve od anatomije, embriologije preko patologije do razli─Źitih oboljenja štitaste ┼żlezde, razli─Źitih vidova le─Źenja.

"Zbog toga je knjiga namenjena mnogima, ne samo hirurzima ve─ç svima onima koji se u svakodnevnom radu bave dijagnostikom i le─Źenjem obolenja štitaste ┼żlezde. Knjiga ─çe biti i ud┼żbenik za specijalisti─Źku i subspecijalisti─Źku nastavu koja se odvija na Medicinskom fakultetu u Beogradu", zaklju─Źio je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE