Obrenovac, 17.02.2019

Upravniku po stanu od 240 do 336 dinara


Izvor: Novosti.rs | Obrenovac, 24.06.2018.
Uskoro bi trebalo da bude doneta zvani─Źna odluka o visini nov─Źanih taksi za rukovodioce zgrada u prestonici. U fond za investiciono odr┼żavanje upla─çiva─çe se od tri do osam dinara po kvadratu

Foto: Novosti.rs


´╗┐

Odluka o visini naknade za anga┼żovanje prinudnih profesionalnih upravnika uskoro bi trebalo da bude usvojena, nakon ─Źega bi, posle višemese─Źnih najava, ovaj na─Źin upravljanja stambenim zajednicama trebalo da za┼żivi. U predlogu koji ─çe se na─çi pred odbornicima, predvi─Ĺeno je da minimalni iznos za rad prinudnog "ku─çepazitelja" iznosi od 240,57 do 336,80 dinara po stanu. Na dnevnom redu ─çe se na─çi i taksa za teku─çe i investiciono odr┼żavanje zgrade.

Kako je glavnu ko─Źnicu u uvo─Ĺenju prinudne uprave zgradama koje nisu same izabrale upravitelja predstavljalo neusvajanje takse o minimalnoj "plati", ovim je rešen jedan od glavnih preduslova da u narednim danima zgrade dobiju nametnute "šefove". Visina naknade zavisi─çe od broja stanova, dok ─çe se za investiciono odr┼żavanje cena odre─Ĺivati po kvadratu. U proseku, za stan od 50 kvadrata, mora─çe da se izdvoji od 150 do 400 dinara za fond za "krupnije" popravke.

- Za stan i poslovni prostor do osam stanova, naknada po stanu trebalo bi da bude 240,57 dinara - ka┼że Nikola Nikodijevi─ç, predsednik Skupštine grada. - Za zgrade od osam do 30 stanova cena je 288,68 dinara po stanu. U višespratnicama sa više od 30 stanova naknada ─çe biti 336,80 dinara. Minimalna visina troškova za teku─çe odr┼żavanje u zgradi bez lifta je 360,85, a sa liftom 469,11 dinara. Na cenu investicionog odr┼żavanja utica─çe starost zgrade, pa je za starije zgrade potrebno više izdvajati. U ovaj fond ─çe se upla─çivati od tri do osam dinara po kvadratu.

Odeljenja za stambene poslove prestoni─Źkih opština spremna su za uvo─Ĺenje prinudnih upravnika. Samo ─Źekaju zeleno svetlo i upustva za dodeljivanje.

 

- ─îekamo da se usvoji odluka i da dobijemo precizne instrukcije na koji na─Źin ─çemo birati upravnike zgrada - ka┼że Valentina Bogojevi─ç, na─Źelnica Odeljenja za imovinskopravne i stambene poslove Opštine Zvezdara. - Do sada je pristiglo oko 100 zahteva za uvo─Ĺenje prinudne uprave, od toga oko 70 od komunalne inspekcije i 30 od vlasnika stanova.

I u Udru┼żenju profesionalnih upravnika Beograda, ka┼żu da se posao prinudnog ne─çe razlikovati od onoga što su do sada radili kao izabrani profesionalni upravnici. Jedina razlika je u tome što ih ne─çe birati stanari, ve─ç opštine.

- Nismo imali u─Źeš─çe u donošenju odluke, pa ─Źekamo da se definiše cenovnik - ka┼że Ljubiša Banova─Źki, predsednik Udru┼żenja profesionalnih upravnika Beograda. - Ono što treba naglasiti je da se prinudna uprava ne dodeljuje tek tako. Po zakonu, stambena zajednica treba da plati od 50.000 do dva miliona dinara kaznu, pa tek onda da dobije prinudnog "šefa".

UKOLIKO zgrada do sada nije izabrala upravnika, bilo koji vlasnik stana mo┼że da podnese zahtev u opštini za uvo─Ĺenje prinudne uprave, ukoliko pre toga komunalna inspekcija nije to zatra┼żila.

Kako je ranije najavljeno, stambenu zajednicu o─Źekuje nov─Źana kazna, opštine ─çe "šefove" višespratnica dodeljivati prema azbu─Źnom redu sa spiska profesionalnih upravnika iz registra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE