Obrenovac, 31.05.2020

Šta donosi KATALOG RADNIH MESTA u javnoj upravi i ko će imati kolike plate ?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2017.
Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi se privodi kraju, a radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede, čime će ovaj posao praktično biti priveden kraju, kaže u razgovoru za Tanjug ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić

Foto:D. Milenković / RAS Srbija,Oliver Bunić / RAS Srbija
Katalog radnih mesta, sa 2.000 postojećih, sveli smo na oko 800 radnih mesta, a sve institucije biće dužne po Zakonu o platama u javnim službama, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, da usaglase svoju sistematizaciju sa tim katalogom, napominje Ružić.

- Neko će sigurno reći da nije zadovoljan tim katalogom kako je urađen. Naravno da ima nekih manjkavosti, ali to je jedan živi organizam koji se apdejtuje i unapređuje svakodnevno - kaže Ružić.

Objašnjava da novi zakon predviđa obavezu da direktori ustanova usaglase Katalog radnih mesta sa sindikatima, posle čega sledi vrednovanje radnih mesta.

Razlike u plati

- To znači da u kasnijoj fazi neće biti ista plata medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja ima smene u Urgentnom centru - pojašnjava Ružić.

Na pitanje kako ocenjujena kritike sindikata na ovaj Zakon, odgovara da je 70 odsto njihovih primedbi usvojeno i da će one biti deo novog zakona.

- Zato sam imao sedam, osam, razgovora sa njima na tu temu i preko 70 procenata rezervi kojie su bile u cilju preciziranja nekih odredbi zakona smo usvojili - objašnjava Ružić.

Motivacija i sankcija

Cilj novog Zakona o platama je, smatra ministar, da se oni koji rade dobro nagrade , a da se oni koji ne rade na taj način, motivišu da rade bolje ili, ako je to potrebno, i sabkcionišu.

- Mislim da svaka novotarija izaziva revolt ili otpor i to je prirodno, naročito kod sindikata koji imaju pravo da zastupaju interese svojih članova - ističe on.

Međutim, kaže ministar, važno je da se suzbiju, kako kaže, neutemeljene priče poput one da se Zakonom o platama javnih službenika sprečava kolektivno pregovaranje.

- Zakonom o platama iz marta ove godine, pregovaranje je samo preneto na Socijalno-ekonomski savet - podseća ministar.

Čitava sledeća godina, objašnjava, biće godina u kojoj će se "zaokružiti sistem u kojem više neće biti situacije u kojoj će povećanje plata zavisiti od agilnosti nadležnog sindikata za tu javnu službu".

Mnoge opštine u nezavidnom položaju

Upitan da oceni stanje u budžetima lokalnih samouprava, Ružić kaže da se mnoge opštine i gradovi nalaze u nezavidnom položaju.

- Neke od njih su prezadužene ili ilmaju deficite - objašnjava on i napominje da je zato resorno ministarstvo potpisalo sa švajcarskom vladom Sporazum o reformi poreza na imovinu.

Na pitanje koliko je tačno gradova i opština u Srbiji je prezaduženo, Ružić kaže da jasan podatak o tome ne postoji.

- Nije definisana skala šta znači za određenu lokalnu samoupravu biti prezadužen. Jasan podatak o tome ne postoji - kaže on i navodi da je reč o nagomilanim dugovima "svih političkih partija koje su nekada, u prethodnih 10,20 godina rukovodile tim lokalnim samoupravama kupujući socijalni mir".

Kragujevac najveći dužnik

Kragujevac se apostrofira kao jedan od najvećih dužnika, ali, kaže, tu su i Novi Sad i Beograd, i objašnjava da je suština u pitanju da li postoje kapaciteti da se ti dugovi vraćaju.

- A kako će se ti dugovi rešiti, biće predmet odluke vlade - ističe Ružić.

Odgovarajući na pitanje na koji način će "prisiliti" lokalne samouprave da se aktivnije uključe u proces digitalizacije, imaju li one novca za to, te kako ocenjuje ceo proces digitalizacije na lokalnom nivou, Ružić kaže da od procesa digitalizacije ne treba praviti "bauk".

- Nemojmo od digitalizacije praviti bauk. Nije digitalizacija jedini način pružanja usluga u Srbiji, ali će mnogo olakšati da se gradjanima da ono što zaslužuju - kaže on i ističe da takav proces zahteva vreme i promenu mentaliteta zaposlenih u javnoj službi kao i kod građana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE