Obrenovac, 21.09.2019

STATISTIKA POKAZUJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2017.
Smanjena nezaposlenost u Srbiji

Foto:Shutterstock


´╗┐

Nezaposlenost je u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za devet odsto.

Prema evidenciji Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje, u Srbiji je sada 622.000 nezaposlenih, a nezaposlenost u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za devet odsto, izjavio je danas direktor NSZ Zoran Martinovi─ç.

Martinovi─ç je za RTS rekao da aktuelna stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto i da se o─Źekuje da do kraja godine godišnji prosek bude ispod prognoze MMF-a, koja iznosi 16 posto.

"Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto. S druge strane, bele┼żimo i pove─çan broj zapošljavanja i radnika koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje'', naglasio je direktor NSZ.

On je naveo da je za devet meseci ove godine prijavljeno oko 206.000 lica što je, kako ka┼że, pozitivnije u odnosu na prošlu godinu za 2,4 odsto.

Martinovih je dodao da su poja─Źane inspekcijske kontrole, ali da je siva zona jošdominantna.

"Na ┼żalost, u drugom kvartalu je došlo do neformalnog zapošljavanja. Nisu svi poslodavci još revnosni da prijavljuju svoje zaposlene", rekao je direktor NSZ.

Na pitanje ko u Srbiji najlakše nalazi posao, Martinovi─ç je naveo da su to stru─Źnjaci iz informacionih tehologija, in┼żenjeri mašinstva, elektronike, gra─Ĺevine.

On je dodao da se bez problema zapošljavaju i oni koji poseduju veštine i znanje - knjigovode, ra─Źunovode, kuvari, pekari, zidari, stolari...
Martinovi─ç je rekao da se veliki broj nezaposlenih lica interesuje za programe prekvalifikacije i da je aktuelan progam koji se sprovodi preko vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

"Oko 900 osoba se mo┼że prekvalifikovati za slo┼żenije obuke iz informacionih tehnologija. Mi smo preko NSZ u ovoj godini obu─Źili više od 5.000 nezaposlenih za razli─Źite vrste veština i onih kompetencija koji mogu podi─çi sterpen zapošljivosti", istakao je Martinovi─ç.

On je dodao da se program prekvalifikacije mora nastaviti, naglašavaju─çi da je u evidenciji NSZ-a više od 30 odsto lica koja su prvog i drugog stepena bez adekvatnog znanja i veština.

Direktor NSZ je dodao da ─çe se nastojati da se bud┼żet za aktivne mere zapošljavanja uve─ça u odnosu na prethodne godine.
Na taj na─Źin bi─çe omogu─çeno, kako je rekao, da se stimulišu mere usmerene ka te┼że zapošljivim kategorijama, kao i programi podrške poslodavcima, programi stru─Źne prakse, programi za osobe sa invaliditetom, kao i slo┼żenije obuke iz oblasti informacionih tehnologija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE