Obrenovac, 08.07.2020

ŠTA NAM TO PRODAJU?!


Izvor: Alo.rs/Novosti/T.Đ,Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2020.
Inspekcije povukle 14 tona mesa i hektolitar nebezbednog pića iz srpskih lokala

Foto:Shutterstock, ilustracija


Oko 1.200 kafedžija imalo je loše higijensko-sanitarne uslove koji su mogli da ugroze život i zdravlje ljudi. 

Nadležne inspekcije su tokom prošle godine iz ugostiteljskih objekata širom Srbije povukle 14 tona mesa i više od jednog hektolitra alkoholnih pića, zato što su bili nebezbedni i opasni za konzumiranje.

Oko 1.200 kafedžija imalo je loše higijensko-sanitarne uslove koji su mogli da ugroze život i zdravlje ljudi.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović itiče da ove informacije ništa ne znače građanima, ako se ne objave imena ugostiteljskih objekata u kojima su utvrđene te nepravilnosti, navode Večernje novosti 

- Naša organizacija već deset godina traži da se promene interni pravilnici i da se saopštava ime i prezime ugostitelja i njegovog objekta da bi potrošači znali ko krši propise - kaže Papović. 

- Ovako nadležni otvaraju prostor za sumnju da li su oduzeli nebezbednu hranu i piće. Oni ne objavljuju ime nekoga ko ugrožava zdravlje ljudi, ko je protivpravno stekao dobit, narušio tržište i konkurenciju. 

Njihovi pravilnici propisuju, kako navodi, da to mogu da urade tek kada sud potvrdi, izrekne presudu. Dodaje da nikada do sada nismo saznali ko su ti kod kojih su otkrivene nepravilnosti. Zaključuje da "mi sada možemo samo da se zapanjimo šta sve jedemo i pijemo". 

Prema zvaničnim podacima, u kafanama, restoranima, fast-fud objektima pronađeno je 14.000 kilograma mesa i proizvoda od ove namirnice, kao i 42 kilograma mlečnih proizvoda, koji su bili rizični za konzumiranje. 

U Upravi za veterinu objašnjavaju, da je ta hrana povučena jer nije bilo poznato njeno poreklo, rok upotrebe, ili nije prošla veterinarsku kontrolu. Kontrolisano je 1.164 objekta, a podneto je 70 prijava nadležnom sudu.

U Sektoru poljoprivredne inspekcije saznajemo da je, prilikom nadzora 1.454 ugostitelja, oduzeto i uništeno 616 litara alkoholnih pića u rinfuznom stanju u vrednosti od 1,6 miliona dinara. To su tzv. domaće rakije koje nisu bile analizirane. Takođe, prodaja jakih alkoholnih pića je strogo zabranjena ukoliko nisu flaširana. Za ovo kršenje propisa izrečeno je 156 kaznenih mera. Iz prometa je povučeno i 452 litre "žestine" jer nisu bili usklađeni po pitanju kvaliteta i deklarisanja, ali ove nepravilnosti proizvođač može da otkloni. Kafedžije su za te neusaglašenosti dobile 15 kaznenih mera.

Zbog loših higijensko-sanitarnih uslova koji mogu da ugroze život i zdravlje potrošača, lane su podneta 182 zahteva sudiji za prekršaje i izrečeno 988 novčanih kazni na licu mesta. Te mere su inspektori sproveli prilikom kontrole 10.734 ugostiteljska objekta. Utvrdili su da u tim slučajevima kafedžije nisu održavale propisanu higijenu objekata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE