Obrenovac, 16.11.2018

ŠTA RADITE, BRE ?!


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
Šta su obećali, dokle stigli, šta uradili ili nisu...

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

Ako pratimo dešavanja od po─Źetka godine, ono što je prvo osvanulo je ─îu─Źkovi─çeva novogodišnja ─Źestitka upu─çena Obrenov─Źanima, gde je naveo 20 projekata (obe─çanja) koji ─çe biti realizovani u ovoj godini.

Kako je veoma aktivan na društvenoj mre┼żi Tviter, vrlo ─Źesto voli da koristi dve re─Źi „OBE─ćANJE-ISPUNJENJE“.

Pa, idemo redom...

Dragi sugra─Ĺani dovoljno smo se do sada upoznali da znate da sam jedan prakti─Źan ─Źovek i zato Vam u 2018. godini OBE─ćAVAM 20 velikih projekata:

1.Spoji─çemo novim mostom obale Save

2.Završi─çemo autoput od Mislo─Ĺina do ─îa─Źka i po─Źeti petlju u Bari─Źu

3.Izgradi─çemo još jednu fabriku MEI TA

4.Izgradi─çemo fabriku soje

5.Izgradi─çemo novu najmoderniju bolnicu u Srbiji

6.Izgradi─çemo nov Dom zdravlja

7.Izgradi─çemo Akva park na bazenima za naše najmla─Ĺe Obrenov─Źane

8.Izgradi─çemo novi tr┼żni centar iza hotela

9.Izgradi─çemo prirodnja─Źki dom u arboretumu

10.Izgradi─çemo školu i fiskulturnu salu u Zve─Źkoj

11.Izgradi─çemo fiskulturnu salu u Skeli

12.Izgradi─çemo kanalizaciju u Šljivicama

13.Izgradi─çemo kanalizaciju u Bra─çe Jugovi─ç

14.Izgradi─çemo kanalizaciju u Urovcima

15.Izgradi─çemo kanalizaciju u Krtinskoj

16.Izgradi─çemo kanalizaciju u Zve─Źkoj na Valjevskom putu

17.Izgradi─çemo sistem daljinskog grejanja u Dudovima

18.Izgradi─çemo sistem daljinskog grejanja u Belom polju

19.Izgradi─çemo novi vodovod ve─çeg pre─Źnika du┼ż Valjevskog puta kao preduslov da vodu dobiju sela koja nemaju, sela ka Ubu

20.Izgradi─çemo i rekonstruisati 100 ulica u centru Obrenovca i svim našim selima

100 ULICA

Krenulo se od asfalta. Ve─ç 15. januara. vremenski uslovi su dozvolili da se završi rekonstrukcija puta za Donji kraj u Grabovcu, a ve─ç 22. januara po─Źela je izgradnja puta koji povezuje Malu Moštanicu i Rucku.

24.januara je asfaltiran puta za Dubravski kraj u Baljevcu, kao i ulica u Konaticama

24.su asfaltirani putevi u Mislo─Ĺinu i Bari─Źu I istog dana po─Źeli radovi na putevima u Zve─Źkoj.

Dva dana kasnije, dakle 30.januara,  asfaltiralo se i u Maloj Moštanici, a ve─ç 02. Februara mašine Javnog preduze─ça za izgradnju Obrenovca radile su u Orašcu, Vuki─çevici i Ljubini─çu.

05. februara, mesnu zajednicu Skela obišla je potpredsednica Vlade i ministarka gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi─ç, a samim tim I radove na rekonstrukciji dela Šaba─Źkog puta od Skele do Uš─ça kod Obrenovca, u du┼żini od 4,2 kilometra, koji ─çe prema njenim re─Źima, biti završeni u mertu.

Mihajlovi─ç je naglasila da je u putnu infrastrukturu na teritoriji opštine Obrenovac u poslednjih nekoliko godina ulo┼żeno je više od dva miliona evra.

Ako ra─Źunamo ono što je zapo─Źeto, u toku ili završeno, imamo za sada 12 ulica koje su tretirane, što dalje zna─Źi da nam ─îu─Źkovi─ç dodje još 88 do kraja godine. Svakako, na dobrom je putu da ispuni ovo obe─çanje, s obzirom da je februar.

MEITA

Kada je 2012. godine dostavio našoj redakciji fotografiju makete fabrike “Meita”, to je bila jedna bezbojna i donekle premala slika koja je predstavljala samo veliki san jednog ─Źoveka u tom momentu. Onda nas je vodio na praznu livadu u Bari─Ź, gde nam je pokazivao i objašnjavao kako ─çe ta slika da se pretvori u stvarnost. Mi smo, kao i svi drugi, ispred sebe videli samo tu livadu i, sa druge strane, veliku sigurnost u ono što pri─Źa. ┼Żeleo je da tu sigurnost ose─çaju svi gradjani Obrenovca.

Do duše, u tom period, bilo je i onih koji su na sve to odgovarali sa “slikar” i “maketaš”, ali ono što je ─Źinjenica je da se ta livada pretvorila u sve ono što je samo on video besprekorno jasno. Danas, skoro 700 ljudi na toj livadi radi, u zgradama koje nisu bezbojne, i ─Źije porodice su sigurnije za još jednu mese─Źnu platu.

Sa druge strane, njemu opet nije bilo dosta. Ni zaposlenja, ni najve─ça investicija u Beogradu, ni tapkanje po ramenu i “bravo”, ma ništa… Što bi I danas neki rekli, kritike radi, što je sasvim u redu, “to gladno, samo ho─çe još”…

23. januara, na Gradskom trgu u Obrenovcu je, u prisustvu gradona─Źelnika I predstavnika kompanije “Meita”, predstavljena još jedna fabrika, ─Źija izgradnja po─Źinje uskoro. Još radnih mesta I ponovo najve─ça investicija. Druga fabrika “Meita” I ponovo Bari─Ź. I, ako je za verovati ili ne, ovom prilikom je obe─çao borbu za slede─çu investiciju, pa u ime svih nezaposlenih Obrenov─Źana, sre─çno…

NOVI MOST I PETLJA - KORIDOR 11

Most preko Save i Kolubare je sastavni deo projekta izgradnje autoputa na Koridoru 11, od Sur─Źina do Obrenovca.

Radovi su po─Źeli 1. Marta prošle godine , a izgradnja trase puta sa kompletnom infrastrukturom - elektroinstalacije, trafostanica, telekomunikaciona i saobra─çajna oprema je u du┼żini od 17,6km. Pred toga, projekat uklju─Źuje i izgradnju ovog mosta preko Save i Kolubare u du┼żini od 1.766 metara, nadvo┼żnjaka preko ┼żelezni─Źke pruge Ostru┼żnica-Batajnica, kao i dve petlje - Sur─Źin i Obrenovac.

Radovi su svakodnevni, napreduju i br┼że od predvidjene dinamike, a iste redovno obilaze kako ─îu─Źkovi─ç, tako i direktor EPS-a Milorad Gr─Źi─ç.

Generalni zaklju─Źak je da se zahvaljuju─çi autoritetu i garanciji Vlade RS gradi ovaj autoput, koji je veoma va┼żan za Obrenovac, jer otvara mnogo mogu─çnosti za razvoj privrede. Takodje, 20 kilometara direktnog autoputa zna─Źi sigurnu budu─çnost za sve gra─Ĺane Obrenovca i davanje prilike mladima da ostanu ovde.

PO─îEŠ OTKUP ZEMLJE U MISLODJINU I BARI─îU : Pre nekoliko dana po─Źela je eksproprijacija zemljišta na kojem ─çe biti izgra─Ĺena deonica od Sur─Źina do Obrenovca. Ne znamo kakvo je stanje u Sur─Źinu, ali u Obrenovcu je situacija jednostavna i uglavnom je u pitanju gra─Ĺevinsko zemljište u Mislo─Ĺinu i Bari─Źu.

FABRIKA SOJE

Pored „Meite“ stigla je još jedna investicija od 14 miliona evra, koja obezbe─Ĺuje nova radna mesta za naše sugra─Ĺane. U pitanju je fabrika proteina i ulja "Bioprotein” AD osnovana kao društveno preduze─çe 1964. godine, ─Źiji je danas ve─çinski vlasnik "Bankom" Beograd.

11.maja prošle godine su zapo─Źeti radovi na izgradnji jednog postrojenja ove fabrike u Obrenovcu, gde ─çe zaposlenje na─çi ukupno 90 ljudi.

Osnovna delatnost "Bioprotein”-a je prerada soje od koje se dobijaju proizvodi bogati proteinima koji se koriste kako za ljudsku ishranu - sojina brašna (malomasna ili punomasna, umereno ili potpuno tostovana brašna, kao i enzimatski aktivno sojino brašno i lom zrna soje) tako i za ishranu ┼żivotinja - sojina poga─Źa (malomasni sojin griz) i punomasni sojin griz, kvasno proteinsko hranivo, mle─Źne zamene za ishranu ┼żivotinja i koncentrati biljnih proteina.

Što bi oni u reklama rekli…"Bioprotein” uskoro…

AKVA PARK

09. novembra prošle godine po─Źela je izgradnja akva parka na obrenova─Źkim bazenima. 04. Februara je završena prva faza radova, koja je obuhvatala iskope, betonske radove, završne radove sa kerami─Źkim plo─Źicama, pripreme za tobogan i ugradnju filtera u mašinskom postrojenju.

S'obzirom da je bazen sa atrakcijama predvidjen za decu do 12 godina, ─îu─Źkovi─ç je odabir atrakcija koje ─çe krasiti obrenova─Źke bazene od ove godine prepustio najmladjim obrenov─Źanima.

Za njih se radi i gradi i zato oni odlu─Źuju. Dok mališani biraju izmedju nekoliko ponudjenih rešenja, radi se na pripremi druge faze radova, a sam završetak je planiran u junu, i to kako najavljuju negde oko 20.

TR┼ŻNI CENTAR

,,Retail park" sti┼że u Obrenovac. U Ulici kralja Aleksandra Prvog, preko puta Spa centra, ove godine po─Źe─çe sa radom novi tr┼żni centar.

Prostira─çe se na površini od 15 ooo m2, a u njemu ─çe posao na─çi 250 Obrenov─Źana.

Naš ulaz u Obrenovac ─çe biti daleko lepši nego što je danas. Kao i svi moderni evropski gradovi, koji imaju auto puteve, nove mostove, imaju I tr┼żne centre na prilazima gradu. Tako ─çe biti i kod nas tokom 2018. godine kada se ovaj projekat završi - najavio je u maju prošle godine ─îu─Źkovi─ç, prilikom predstavljanja ovog projekta.

KANALIZACIJA

Krajem marta prošle godine zapo─Źeti su radovi na izgradnji kanalizacione mre┼że u naselju Bra─ça Jugovi─ç. Vrednost ovih radova iznosila je oko 77 miliona dinara. Radovi, koji su podrazumevali izgradnju kanalizacione mre┼że i fekalno-crpne stanice završeni su 31. januara ove godine i time je omogu─çeno da se na kanalizaciju priklju─Źi oko 120 doma─çinstava.

08. avgusta po─Źeli su radovi na izgradnji kanalizacione mre┼że u naselju Šljivice, prva faza radova, koja podrazumeva postavljanje 3,5 km sekundarne kanalizacione mre┼że u svim ulicama u naselju, koje ima blizu hiljadu stanovnika, i ti radovi su završeni 15. juna 2017. godine. Direkcija za gra─Ĺevinsko zemljište i izgradnju Beograda je finansirala radove sa 65 miliona dinara iz bud┼żeta grada Beograda, a pre neki dan su završeni radovi na glavnom primaru I fekalno-crpnoj stanici. Vrednost ovih radova je 25 miliona dinara, a kako je najavio ─îu─Źkovi─ç, kanalizacija u ovom naselju bi─çe završena 31.03.2018.

08. januara ove godine po─Źeli su radi na izgradnji kanalizacione mre┼że u mesnim zajednicama Krtinska I Urovci. 2014. godine je uradjeno oko 3 km primarne kanalizacione mre┼że od Tent-a ka naselju Mladost i tom prilikom su uradjene dve fekalno-crpne stanice. Ovi, po─Źetni radovi, se finansiraju iz budzeta Gradske opstine Obrenovac, dok bi iste, za nepunih mesec dana, trebala da nastavi Direkcija za izgradnju grada Beograda. Vrednost radova je oko 150 miliona dinara, kako bi se završio kompletan kanalizacioni sistem u ove dve mesne zajednice.

Sti┼że kanalizacija I na Valjevski put. Na zadovoljstvo meštana bi─çe rešen dugogodišnji problem vodovoda i kanalizacije... 02. Februara su predstavnici JKP ─ćVodovod I kanalizacija─ć, I opštine Obrenovac stanovnicima mesne zajednice Zve─Źka predstavili projekat izgradnje kanalizacione mre┼że od skretanja za Ulicu Cara Lazara, du┼ż Valjevskog puta, do Ulice Solunskog fronta u Zve─Źkoj. Projekat vredan 75 miliona dinara finansira─çe se iz sredstava Grada Beograda, odnosno Direkcije za gradsko gra─Ĺevinsko zemljište. U toku je nabavkom svega što je potrebno za izvo─Ĺenje radova, na osnovu projekta koji je Vodovod dao Direkciji za gradsko gra─Ĺevinsko zemljište.

FISKULTURNE SALE U SKELI I ZVE─îKOJ

Nedavno je Obrenovac posetila potpredsednica Vlade i ministarka gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi─ç. U Skeli je odr┼żan sastanak gde je re─Źi bilo o izgradnji fiskulturne sale u OŠ “Nikola Tesla”. ─îu─Źkovi─ç je izgradnju iste u Zve─Źkoj najavio kroz nekoliko nedelja, prilikom zajedni─Źke posete kompaniji “Pharmanova”, sa potpredsednikom EIB Dariom Skanapijekom. Ono što je zajedni─Źko kada su ovi projekti u pitanju, sem što su na korak do po─Źetka realizacije, je I to što ─çe izgledati isto kao fiskulturna sala u Grabovcu, koja je izgradjena u decembru 2016. godine. Sale površine 800 metara kvadratnih, a visine 8,5 metara, bi─çe opremljena za sve sportske aktivnosti i u─Źenici više ne─çe imati ─Źasove fizi─Źkog u improvizovanim u─Źionicama.

Na osnovu 20 OBE─ćANIH projekata, ─çak 14 je u fazi rada, po─Źetnoj ili završnoj…

Pored navedenog, neophodno je naglasiti još neke momente koji su se desili, a svakako su korisni za sve naše sugradjane.

Jedan od njih je svakako akcija koja je naišla na veliko odobravanje, a pokrenuta je po─Źetkom ove godine. Akcija uklanjanja divljih deponija, u okviru koje je do sada uklonjeno preko 10. Sistem nagrade i kazne uvek radi, a posebno kod Srba.

Zatim, ─Źiš─çenje kompletne kanalske mre┼że na teritoriji naše opštine. Nema gde nisu bili i ka┼żu da imaju još gde da idu, pa ─çemo pratiti.

Podsticaji za poljoprivrednike, edukacije, sajmovi.

“Eko dinar”, “Eko kampov”i, nastavljeni i ove godine, zdravlje najmladjih na prvom mestu, na njima svet ostaje. Ali, nisu zaboravljeni ni najstariji sugradjani, te je opštia i u ovj godini nastavila sa organizovanjem besplatnih izleta za sve penzionere.

Edukacije u školama, na temu bezbednosti i zaštite ┼żivotne sredine, ali vodi se ra─Źuna I o voza─Źima te je Komisija za bezbednost u saobra─çaju, u saradnji sa PU Obrenovac, nastavila sa akcijama edukacije I kontrole svih u─Źesnika u saobra─çaju.

Sisem javne rasvete se širi, a nedavno su se, zahvaljuju─çi rukovodstvu EPS-a, direktoru Miloradu Gr─Źi─çu, rekonstruisale i trafostanice na teritoriji naše opštine.

Pored pripadnika MUP-a u Obrenovcu, kojima su donirana nova vozila, poma┼że se i Vatrogasno-spasila─Źkoj jedinici, od rekonstrukcije zgrade, koju ─çe finansirati opština, do novog vozila, koje ─çe biti donacija EPS-a.

Problemi ravnih I kosih krovova u Obrenovcu se polako rešavaju, na opšte zadovoljstvo gradjana koji to godinama ─Źekaju. Kako ka┼żu, prokišnjavanja I svi problem nastali istim ─çe uskoro I definitivno oti─çi u zaborav.

I taman kada mislite da je film gotov I kre─çe odjavna špica, pojavi se ono “ima još”…

NOVI IZGLED ZELENE PIJACE

Rešenje je predlog Slobodana Todorovi─ça koji je projektovao i pijacu u Bloku 44. Projektna dokumentacija je gotova, a iako nije na ─îu─Źkovi─çevom spisku za ovu godinu , znamo da od ovoga nije odustao.

“Obrenov─Źani ─çe dobiti savremeni pija─Źni objekat u kom ─çe kupovina, a i prodaja biti znatno komotnija i koji ─çe po izgledu I svemu što nudi, zadovoljiti sve svetske standarde.”, rekao je jednom prilikom ─îu─Źkovi─ç

Predvidjeno je da nova, savremena pijaca obuhvati mle─Źnu halu, natkriveni deo sa tezgama i parking prostor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE