Obrenovac, 22.02.2019

ŠTA RADITE, BRE ?!


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
Šta su obećali, dokle stigli, šta uradili ili nisu...

Foto:lokalnenovine.rs
Ako pratimo dešavanja od početka godine, ono što je prvo osvanulo je Čučkovićeva novogodišnja čestitka upućena Obrenovčanima, gde je naveo 20 projekata (obećanja) koji će biti realizovani u ovoj godini.

Kako je veoma aktivan na društvenoj mreži Tviter, vrlo često voli da koristi dve reči „OBEĆANJE-ISPUNJENJE“.

Pa, idemo redom...

Dragi sugrađani dovoljno smo se do sada upoznali da znate da sam jedan praktičan čovek i zato Vam u 2018. godini OBEĆAVAM 20 velikih projekata:

1.Spojićemo novim mostom obale Save

2.Završićemo autoput od Mislođina do Čačka i početi petlju u Bariču

3.Izgradićemo još jednu fabriku MEI TA

4.Izgradićemo fabriku soje

5.Izgradićemo novu najmoderniju bolnicu u Srbiji

6.Izgradićemo nov Dom zdravlja

7.Izgradićemo Akva park na bazenima za naše najmlađe Obrenovčane

8.Izgradićemo novi tržni centar iza hotela

9.Izgradićemo prirodnjački dom u arboretumu

10.Izgradićemo školu i fiskulturnu salu u Zvečkoj

11.Izgradićemo fiskulturnu salu u Skeli

12.Izgradićemo kanalizaciju u Šljivicama

13.Izgradićemo kanalizaciju u Braće Jugović

14.Izgradićemo kanalizaciju u Urovcima

15.Izgradićemo kanalizaciju u Krtinskoj

16.Izgradićemo kanalizaciju u Zvečkoj na Valjevskom putu

17.Izgradićemo sistem daljinskog grejanja u Dudovima

18.Izgradićemo sistem daljinskog grejanja u Belom polju

19.Izgradićemo novi vodovod većeg prečnika duž Valjevskog puta kao preduslov da vodu dobiju sela koja nemaju, sela ka Ubu

20.Izgradićemo i rekonstruisati 100 ulica u centru Obrenovca i svim našim selima

100 ULICA

Krenulo se od asfalta. Već 15. januara. vremenski uslovi su dozvolili da se završi rekonstrukcija puta za Donji kraj u Grabovcu, a već 22. januara počela je izgradnja puta koji povezuje Malu Moštanicu i Rucku.

24.januara je asfaltiran puta za Dubravski kraj u Baljevcu, kao i ulica u Konaticama

24.su asfaltirani putevi u Mislođinu i Bariču I istog dana počeli radovi na putevima u Zvečkoj.

Dva dana kasnije, dakle 30.januara,  asfaltiralo se i u Maloj Moštanici, a već 02. Februara mašine Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca radile su u Orašcu, Vukićevici i Ljubiniću.

05. februara, mesnu zajednicu Skela obišla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a samim tim I radove na rekonstrukciji dela Šabačkog puta od Skele do Ušća kod Obrenovca, u dužini od 4,2 kilometra, koji će prema njenim rečima, biti završeni u mertu.

Mihajlović je naglasila da je u putnu infrastrukturu na teritoriji opštine Obrenovac u poslednjih nekoliko godina uloženo je više od dva miliona evra.

Ako računamo ono što je započeto, u toku ili završeno, imamo za sada 12 ulica koje su tretirane, što dalje znači da nam Čučković dodje još 88 do kraja godine. Svakako, na dobrom je putu da ispuni ovo obećanje, s obzirom da je februar.

MEITA

Kada je 2012. godine dostavio našoj redakciji fotografiju makete fabrike “Meita”, to je bila jedna bezbojna i donekle premala slika koja je predstavljala samo veliki san jednog čoveka u tom momentu. Onda nas je vodio na praznu livadu u Barič, gde nam je pokazivao i objašnjavao kako će ta slika da se pretvori u stvarnost. Mi smo, kao i svi drugi, ispred sebe videli samo tu livadu i, sa druge strane, veliku sigurnost u ono što priča. Želeo je da tu sigurnost osećaju svi gradjani Obrenovca.

Do duše, u tom period, bilo je i onih koji su na sve to odgovarali sa “slikar” i “maketaš”, ali ono što je činjenica je da se ta livada pretvorila u sve ono što je samo on video besprekorno jasno. Danas, skoro 700 ljudi na toj livadi radi, u zgradama koje nisu bezbojne, i čije porodice su sigurnije za još jednu mesečnu platu.

Sa druge strane, njemu opet nije bilo dosta. Ni zaposlenja, ni najveća investicija u Beogradu, ni tapkanje po ramenu i “bravo”, ma ništa… Što bi I danas neki rekli, kritike radi, što je sasvim u redu, “to gladno, samo hoće još”…

23. januara, na Gradskom trgu u Obrenovcu je, u prisustvu gradonačelnika I predstavnika kompanije “Meita”, predstavljena još jedna fabrika, čija izgradnja počinje uskoro. Još radnih mesta I ponovo najveća investicija. Druga fabrika “Meita” I ponovo Barič. I, ako je za verovati ili ne, ovom prilikom je obećao borbu za sledeću investiciju, pa u ime svih nezaposlenih Obrenovčana, srećno…

NOVI MOST I PETLJA - KORIDOR 11

Most preko Save i Kolubare je sastavni deo projekta izgradnje autoputa na Koridoru 11, od Surčina do Obrenovca.

Radovi su počeli 1. Marta prošle godine , a izgradnja trase puta sa kompletnom infrastrukturom - elektroinstalacije, trafostanica, telekomunikaciona i saobraćajna oprema je u dužini od 17,6km. Pred toga, projekat uključuje i izgradnju ovog mosta preko Save i Kolubare u dužini od 1.766 metara, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.

Radovi su svakodnevni, napreduju i brže od predvidjene dinamike, a iste redovno obilaze kako Čučković, tako i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Generalni zaključak je da se zahvaljujući autoritetu i garanciji Vlade RS gradi ovaj autoput, koji je veoma važan za Obrenovac, jer otvara mnogo mogućnosti za razvoj privrede. Takodje, 20 kilometara direktnog autoputa znači sigurnu budućnost za sve građane Obrenovca i davanje prilike mladima da ostanu ovde.

POČEŠ OTKUP ZEMLJE U MISLODJINU I BARIČU : Pre nekoliko dana počela je eksproprijacija zemljišta na kojem će biti izgrađena deonica od Surčina do Obrenovca. Ne znamo kakvo je stanje u Surčinu, ali u Obrenovcu je situacija jednostavna i uglavnom je u pitanju građevinsko zemljište u Mislođinu i Bariču.

FABRIKA SOJE

Pored „Meite“ stigla je još jedna investicija od 14 miliona evra, koja obezbeđuje nova radna mesta za naše sugrađane. U pitanju je fabrika proteina i ulja "Bioprotein” AD osnovana kao društveno preduzeće 1964. godine, čiji je danas većinski vlasnik "Bankom" Beograd.

11.maja prošle godine su započeti radovi na izgradnji jednog postrojenja ove fabrike u Obrenovcu, gde će zaposlenje naći ukupno 90 ljudi.

Osnovna delatnost "Bioprotein”-a je prerada soje od koje se dobijaju proizvodi bogati proteinima koji se koriste kako za ljudsku ishranu - sojina brašna (malomasna ili punomasna, umereno ili potpuno tostovana brašna, kao i enzimatski aktivno sojino brašno i lom zrna soje) tako i za ishranu životinja - sojina pogača (malomasni sojin griz) i punomasni sojin griz, kvasno proteinsko hranivo, mlečne zamene za ishranu životinja i koncentrati biljnih proteina.

Što bi oni u reklama rekli…"Bioprotein” uskoro…

AKVA PARK

09. novembra prošle godine počela je izgradnja akva parka na obrenovačkim bazenima. 04. Februara je završena prva faza radova, koja je obuhvatala iskope, betonske radove, završne radove sa keramičkim pločicama, pripreme za tobogan i ugradnju filtera u mašinskom postrojenju.

S'obzirom da je bazen sa atrakcijama predvidjen za decu do 12 godina, Čučković je odabir atrakcija koje će krasiti obrenovačke bazene od ove godine prepustio najmladjim obrenovčanima.

Za njih se radi i gradi i zato oni odlučuju. Dok mališani biraju izmedju nekoliko ponudjenih rešenja, radi se na pripremi druge faze radova, a sam završetak je planiran u junu, i to kako najavljuju negde oko 20.

TRŽNI CENTAR

,,Retail park" stiže u Obrenovac. U Ulici kralja Aleksandra Prvog, preko puta Spa centra, ove godine počeće sa radom novi tržni centar.

Prostiraće se na površini od 15 ooo m2, a u njemu će posao naći 250 Obrenovčana.

Naš ulaz u Obrenovac će biti daleko lepši nego što je danas. Kao i svi moderni evropski gradovi, koji imaju auto puteve, nove mostove, imaju I tržne centre na prilazima gradu. Tako će biti i kod nas tokom 2018. godine kada se ovaj projekat završi - najavio je u maju prošle godine Čučković, prilikom predstavljanja ovog projekta.

KANALIZACIJA

Krajem marta prošle godine započeti su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Braća Jugović. Vrednost ovih radova iznosila je oko 77 miliona dinara. Radovi, koji su podrazumevali izgradnju kanalizacione mreže i fekalno-crpne stanice završeni su 31. januara ove godine i time je omogućeno da se na kanalizaciju priključi oko 120 domaćinstava.

08. avgusta počeli su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Šljivice, prva faza radova, koja podrazumeva postavljanje 3,5 km sekundarne kanalizacione mreže u svim ulicama u naselju, koje ima blizu hiljadu stanovnika, i ti radovi su završeni 15. juna 2017. godine. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je finansirala radove sa 65 miliona dinara iz budžeta grada Beograda, a pre neki dan su završeni radovi na glavnom primaru I fekalno-crpnoj stanici. Vrednost ovih radova je 25 miliona dinara, a kako je najavio Čučković, kanalizacija u ovom naselju biće završena 31.03.2018.

08. januara ove godine počeli su radi na izgradnji kanalizacione mreže u mesnim zajednicama Krtinska I Urovci. 2014. godine je uradjeno oko 3 km primarne kanalizacione mreže od Tent-a ka naselju Mladost i tom prilikom su uradjene dve fekalno-crpne stanice. Ovi, početni radovi, se finansiraju iz budzeta Gradske opstine Obrenovac, dok bi iste, za nepunih mesec dana, trebala da nastavi Direkcija za izgradnju grada Beograda. Vrednost radova je oko 150 miliona dinara, kako bi se završio kompletan kanalizacioni sistem u ove dve mesne zajednice.

Stiže kanalizacija I na Valjevski put. Na zadovoljstvo meštana biće rešen dugogodišnji problem vodovoda i kanalizacije... 02. Februara su predstavnici JKP ĆVodovod I kanalizacijaĆ, I opštine Obrenovac stanovnicima mesne zajednice Zvečka predstavili projekat izgradnje kanalizacione mreže od skretanja za Ulicu Cara Lazara, duž Valjevskog puta, do Ulice Solunskog fronta u Zvečkoj. Projekat vredan 75 miliona dinara finansiraće se iz sredstava Grada Beograda, odnosno Direkcije za gradsko građevinsko zemljište. U toku je nabavkom svega što je potrebno za izvođenje radova, na osnovu projekta koji je Vodovod dao Direkciji za gradsko građevinsko zemljište.

FISKULTURNE SALE U SKELI I ZVEČKOJ

Nedavno je Obrenovac posetila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. U Skeli je održan sastanak gde je reči bilo o izgradnji fiskulturne sale u OŠ “Nikola Tesla”. Čučković je izgradnju iste u Zvečkoj najavio kroz nekoliko nedelja, prilikom zajedničke posete kompaniji “Pharmanova”, sa potpredsednikom EIB Dariom Skanapijekom. Ono što je zajedničko kada su ovi projekti u pitanju, sem što su na korak do početka realizacije, je I to što će izgledati isto kao fiskulturna sala u Grabovcu, koja je izgradjena u decembru 2016. godine. Sale površine 800 metara kvadratnih, a visine 8,5 metara, biće opremljena za sve sportske aktivnosti i učenici više neće imati časove fizičkog u improvizovanim učionicama.

Na osnovu 20 OBEĆANIH projekata, ćak 14 je u fazi rada, početnoj ili završnoj…

Pored navedenog, neophodno je naglasiti još neke momente koji su se desili, a svakako su korisni za sve naše sugradjane.

Jedan od njih je svakako akcija koja je naišla na veliko odobravanje, a pokrenuta je početkom ove godine. Akcija uklanjanja divljih deponija, u okviru koje je do sada uklonjeno preko 10. Sistem nagrade i kazne uvek radi, a posebno kod Srba.

Zatim, čišćenje kompletne kanalske mreže na teritoriji naše opštine. Nema gde nisu bili i kažu da imaju još gde da idu, pa ćemo pratiti.

Podsticaji za poljoprivrednike, edukacije, sajmovi.

“Eko dinar”, “Eko kampov”i, nastavljeni i ove godine, zdravlje najmladjih na prvom mestu, na njima svet ostaje. Ali, nisu zaboravljeni ni najstariji sugradjani, te je opštia i u ovj godini nastavila sa organizovanjem besplatnih izleta za sve penzionere.

Edukacije u školama, na temu bezbednosti i zaštite životne sredine, ali vodi se računa I o vozačima te je Komisija za bezbednost u saobraćaju, u saradnji sa PU Obrenovac, nastavila sa akcijama edukacije I kontrole svih učesnika u saobraćaju.

Sisem javne rasvete se širi, a nedavno su se, zahvaljujući rukovodstvu EPS-a, direktoru Miloradu Grčiću, rekonstruisale i trafostanice na teritoriji naše opštine.

Pored pripadnika MUP-a u Obrenovcu, kojima su donirana nova vozila, pomaže se i Vatrogasno-spasilačkoj jedinici, od rekonstrukcije zgrade, koju će finansirati opština, do novog vozila, koje će biti donacija EPS-a.

Problemi ravnih I kosih krovova u Obrenovcu se polako rešavaju, na opšte zadovoljstvo gradjana koji to godinama čekaju. Kako kažu, prokišnjavanja I svi problem nastali istim će uskoro I definitivno otići u zaborav.

I taman kada mislite da je film gotov I kreće odjavna špica, pojavi se ono “ima još”…

NOVI IZGLED ZELENE PIJACE

Rešenje je predlog Slobodana Todorovića koji je projektovao i pijacu u Bloku 44. Projektna dokumentacija je gotova, a iako nije na Čučkovićevom spisku za ovu godinu , znamo da od ovoga nije odustao.

“Obrenovčani će dobiti savremeni pijačni objekat u kom će kupovina, a i prodaja biti znatno komotnija i koji će po izgledu I svemu što nudi, zadovoljiti sve svetske standarde.”, rekao je jednom prilikom Čučković

Predvidjeno je da nova, savremena pijaca obuhvati mlečnu halu, natkriveni deo sa tezgama i parking prostor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE