Obrenovac, 24.05.2019

MEĐU NAJSTARIJIMA U SVETU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2018.
U Srbiji svaki peti građanin stariji od 65 godina

Foto:Printscreen
Skoro svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina što nas svrstava među najstarije populacije na svetu.

Ovo je pokazalo Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba koje je predstavljeno na jučerašnjoj sednici Saveta za pitanje starosti i starenja.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Ðukić Dejanović istakla je u isto vreme samo 14,4 odsto stanovništva Srbije čine mladi do 15. godina.

"Mi smo stara nacija i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije - ekonomske, socijalne, zdravstvene", rekla je Dejanović novinarima.

Ona je dodala da 16 odsto osoba starijih od 65 godina nemaju nikakva primanja, te tako ne stoji predstava o tome da su stare osobe teret.

"Stari svojim iskustvom pomažu mlađim generacijama, svoje unuke, decu", naglasila je Dejanović i dodala da je socijalna i zdravstvena ugroženost stare žene na selu naša realnost.

Zamenica ambasadora Austrije u Srbiji Sabina Krojsenbruner kaže da su Srbija i Austrija slične po pitanju starije populacije i pohvalila spremnost Vlade Srbije da preduzme određene korake u tom pravcu.

Ona je naglasila da su pred obe džave veliki izazovi što se tiče starenja populacije i da problemi sa kojima se suočava stariji počinju veoma rano.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović istakla je da je istraživanje pokazalo da 15 odsto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažovani u poljoprivredi.

"Penzije igraju značaju ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i bez penzija stopa rizika od siromašta kod starijih iznosila bi 82,3 odsto. U prošloj godini osam odsto muškaraca i 17 odsto žena nisu primili nikavu socijalno primanje niti penziju", pojasnila je ona.

Milenović je ukazala da oko 20 odsto žena ne može da koristio novac samostalno, ali i da značajan broj starijih ne može da zadovolji potrebe za zdravstvenom zaštitom.

"Istraživanje o prihodima i uslovima života iz 2015 godine koje je radio Zavod za statistiku pokazalo je da 13 odsto muškaraca i 18 odsto žena nisu imali pregled ili lečenje koje im je potrebno", istakla je predstavnica Crvenog krsta Srbije.

Značajno je i to, dodaje, da osobe starije od 65 godina čine 15 posto korisnika socijane pomoći, uprkos razmišljanju da je to mnogo veći broj.

Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba sproveo je Crveni krst Srbije u okviru projekta "Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba", koji finansiraju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE