Obrenovac, 03.08.2020

Zabran ima nove staze za pešake i bicikliste


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2019.
Omiljena lokacija obrenovačkih sportista i rekreativaca postala je bezbednija za sve učesnike u saobraćaju

Foto:lokalnenovine.rs
Obrenovčani su zvanično dobili dve nove staze u Zabranu. Pešacima i biciklistima je obezbeđen prostor jer su svi građevniski radovi kompletno završeni, a urađena je i adekvatna saobraćajna signalizacija.

Miloš Stanković, član Veća Gradske opštine Obrenovac, kaže da je sada upotpunjena ambijentalna celina u omiljenoj izletničkoj šumi i da se radi o velikom benefitu za Obrenovčane, kako za one koji se bave sportom, tako i za one koji slobodno vreme provode u šetnji ili vožnji biciklom.

Novim stazama prošetao je i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je tom prilikom uputio apel građanima da na ovom prostoru posebno vode računa jedni o drugima, kao i o izletištu koje je nazvao jednim od najlepših u Beogradu.

"Jedina stvar zbog koje bih apelova na sve naše sugrađane jeste ta da je Zabran naše najveće blago. Ono ima 41 hektar i siguran sam da postoji mesto za svakoga. Moramo pokazati solidarnost, kao uvek što smo pokazivali do sada i da brinemo jedni o drugima na ovom prostoru. Ukoliko smo došli da napravimo svoju privatnu zabavu, roštilj, ukoliko smo gosti nekog restorana, nemojmo da stanemo na stazu. Ima mesta gde se može parkirati automobil i napraviti ugođaj za ono zbog čega smo došli", rekao je Čučković.

On dodaje i to da nikome nisu potrebne kazne, intervencije komunalne milicije, niti bilo šta slično, ukoliko se kao zajednica potrudimo da očuvamo sadašnji izgled Zabrana.

"Ljudi koji koriste ovaj prostor će sigurno brinuti o njemu, da ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, posebno da se ne mešaju pešaci i biciklisti i to je veoma važno na ovom segmentu našeg gradilišta. Apelovao bih i na rekreativce, kada koriste sprave, a doći će i kišni, jesenji dani, ukoliko ih izblatnjave, neka ih očiste za drugog koji dolazi. Ne trebaju nama kazne, niti nam treba komunalna milicija, niti nam treba bilo ko, ukoliko na taj način budemo o ovom prostoru brinuli, a mislim da smo ga napravili kao jednog od najlepših u Beogradu", istakao je Čučković.

Projektu izgradnje novih staza nadležni su pristupili sa ciljem povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Sada kada postoji prostor i za pešake i za bicikliste, Obrenovčani rasterećeniji mogu da dolaze i uživaju u svemu što im nudi Zabran.

"Ono što nam je bio cilj i osnovni zadatak Gradske opštine Obrenovac i javnog preduzeća za izgradnju je to da zaokružimo, u prve tri godine, celinu od 9.000 i 800 metara biciklističko-pešačke staze na teritoriji GO Obrenovac. Prvenstveno, izgradnja ove pešačke staze i biciklističke ka Zabranu je bila zbog toga što je Zabran, kao jedno od najlepših naših izletišta, postao se više posećeniji i želja nam je bila da maksimalno obezbedimo sve učesnike u saobraćaju. i automobiliste, i pešake i bicikliste i da svako od njih ima svoj deo prostora na ovom putu", kazao je Milan Marošanin, direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca.

Za sledeću godinu, prema njegovim rečima, planirano je da službe ovog preduzeća naprave prostor između pešačke i biciklističke staze ka glavnom delu puta, a zatim postave fleksibilne stubiće koji će još više doprineti bezbednosti u saobraćaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE